Mac-gebruikers die anti-virussoftware zoeken kunnen prima met een gratis oplossing uit te voeten, zo blijkt uit een test van het Duitse testlab AV-Test. Het is echter de vraag of Mac-gebruikers dergelijke software nodig hebben. Waar erbij tests met Windows-malware met tienduizenden exemplaren wordt getest, gebruikte AV-Test voor deze test slechts 31 exemplaren van Mac-malware. Gemiddeld wisten de virusscanners 88,6 procent van deze exemplaren te detecteren.
De grootste dreiging voor Mac-gebruikers lijkt dan ook vooral afkomstig te zijn van de programma's die gebruikers zelf downloaden. Naast malware testte AV-Test namelijk ook met potentieel ongewenste programma's. Het gaat dan om software die met andere software meelift of in softwarebundels zit en bijvoorbeeld toolbars in de browser installeert of allerlei browserinstellingen aanpast. Voor dit onderdeel gebruikte AV-Test meer dan 4.000 exemplaren. De virusscanners wisten 88,5 procent te detecteren.
Als laatste werd er ook met 7.000 malware-exemplaren voor Windows getest. Het komt geregeld voor dat Mac-gebruikers bestanden van Windows-gebruikers ontvangen of met gedeelde netwerkschijven werken. Hier doen de virusscanners het minder goed met een gemiddeld detectiepercentage van 65 procent. Voor de uiteindelijke beoordeling keek AV-Test echter alleen naar de detectie van Mac-malware. AVG, Bitdefender, SentinelOne en Sophos weten als enige 100 procent van de Mac-malware te detecteren. Zowel AVG als Sophos zijn gratis. F-Secure (64,5 procent) en Webroot (22,6 procent) komen als slechtste uit de bus.
Verder kwam ook de systeembelasting tijdens het downloaden en kopiëren van bestanden aan bod. SentinelOne blijkt de minste belasting te veroorzaken. Het referentiesysteem zonder virusscanner deed 241 seconden over het kopiëren en downloaden van bestanden. SentinelOne voegt hier met 242 seconden één seconde aan toe, terwijl AVG en Sophos het systeem met elf seconden vertragen en op 253 seconden uitkomen. Intego (305 seconden in totaal) en Avast (528 seconden in totaal) hebben de meeste impact op het systeem. Als laatste werd naar de false positives gekeken, waarbij virusscanners ten onrechte schone bestanden als malware bestempelen. Geen enkel product ging echter de fout in.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.