Onderzoekers hebben geheel nieuwe malware voor geldautomaten ontdekt waarmee criminelen de geldcassettes in de automaat kunnen legen. Hoewel malware voor geldautomaten al sinds 2007 bestaat komt het zelden voor dat er een compleet nieuwe malwarefamilie wordt ontdekt.
Inclusief de nu ontdekte malware met de naam "Alice" zijn er in totaal slechts 8 malwarefamilies bekend. De Alice-malware werd vorige maand door het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro en Europol gevonden. "Deze nieuwe ontdekking is opmerkelijk, omdat het laat zien dat malwareschrijvers steeds meer verschillende platformen aanvallen", zegt analist David Sancho.
Hoewel Alice pas in november van dit jaar werd ontdekt blijkt uit verder onderzoek dat de malware al sinds oktober 2014 door criminelen wordt gebruikt bij het aanvallen van geldautomaten. Zodra de malware op een geldautomaat actief is kan die via een apart aangesloten toetsenbord worden bediend. Via speciale codes is het mogelijk om het beheerderspaneel op te roepen, geldcassettes te legen of de malware van het systeem te verwijderen.
Dit is opmerkelijk, stelt Sancho. De malware maakt namelijk geen verbinding met de pinpad van de geldautomaat. "De logische conclusie is dat de criminelen achter Alice de geldautomaat fysiek moeten openen om die via usb of cd-rom te infecteren, en dan een keyboard aansluiten om de malware te bedienen", laat de analist weten. Een andere mogelijkheid is dat de malware via een remote desktop wordt bediend, maar er is geen bewijs hiervoor gevonden. Volgens Sancho was geldautomatenmalware voorheen het domein van een handvol criminele organisaties, maar is er nu een punt bereikt dat dit soort malware "mainstream" aan het worden is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.