Nederlanders die meedoen aan de Risico- en Crisisbarometer van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meedoen zijn de afgelopen periode iets banger voor cyberaanvallen geworden. Onderzoeksbureau Ipsos voerde het onderzoek onder 802 Nederlanders uit.
In juni gaf 47 prcent van de ondervraagde Nederlanders aan zich zorgen over cyberaanvallen te maken. Dat is nu naar 49 procent gestegen. De ondervraagde Nederlanders maken zich vooral zorgen over een terroristische aanslag. Het percentage daalde ten opzichte van juni met 3 procent naar 66 procent en is daarmee de voornaamste zorg. Ook de angst voor een economische crisis daalde, van 58 procent naar 53 procent. Angst voor extreme weersomstandigheden kende de grootste daling. In juni maakte 45 procent van de ondervraagde Nederlanders zich hier nog zorgen over. Dat is nu 34 procent.
Hoewel de angst voor een terroristische aanslag bovenaan staat maken de meeste ondervraagde Nederlanders zich geen zorgen dat ze hierbij betrokken zullen raken. Als het gaat om plekken waar mensen zich onveilig voelen worden vooral evenementen, het vliegveld en het treinstation genoemd. Ondanks deze zorgen is het aantal mensen dat deze drukke locaties mijdt even groot als een half jaar geleden.
In deze editie van het onderzoek werd deelnemers ook gevraagd wat ze ervan vinden als in Nederland standaard meer politie en marechaussee wordt ingezet met zwaardere wapens. 62 procent vindt dit een goed / zeer goed idee, terwijl 24 procent dit niet zo goed / helemaal niet goed vindt. De resterende 14 procent heeft geen mening.
Voor de Risicio- en Crisisbarometer werd ook gevraagd naar het vertrouwen in de overheid. 50 procent heeft helemaal geen of niet zo veel vertrouwen in de overheid. 42 procent vertrouwt de overheid wel en 6 procent weet het niet. Een zelfde beeld is zichtbaar bij het vertrouwen in de informatievoorziening van de overheid. 51 procent vertrouwt dit niet. 44 procent doet dit wel (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.