De Universiteit Twente heeft 1 miljoen euro van Europa ontvangen voor het beveiligen van Internet of Things-toepassingen. "Doordat steeds meer apparaten online aan elkaar verbonden zijn, kan er bijvoorbeeld via een slecht beveiligde smart TV ingebroken worden op je computer. Ook kunnen medische gegevens op straat komen te liggen”, zegt UT-onderzoeker Marielle Stoelinga. Een belangrijk toepassingsgebied van het onderzoek is het ziekenhuis.
Volgens Stoelinga biedt het Internet of Things enorme mogelijkheden voor het op afstand monitoren van patiënten. Hierdoor hoeven patiënten niet iedere keer naar het ziekenhuis om bijvoorbeeld hun bloeddruk te laten controleren. "Dit brengt echter ook privacyrisico’s met zich mee. Ook zien we dat maatregelen die de veiligheid verhogen, zoals wachtwoorden en firewalls, op gespannen voet staan met de beschikbaarheid van data", aldus de onderzoeker.
Ze schetst een scenario waarbij er een patiënt binnenkomt met een spoedgeval. "De medische gegevens moeten dan onmiddellijk beschikbaar zijn. Maar wat is het wachtwoord ook alweer? Of waarom houdt die niet goed geconfigureerde firewall belangrijke berichten tegen. Dit soort situaties kunnen de beschikbaarheid van medische gegevens belemmeren."
De onderzoekers richten zich onder meer op een systeem voor dementiepatiënten om thuis bloedmetingen te doen, om zo te kijken of de ziekte zich progressief ontwikkelt. Tijdens het onderzoek zal er met ziekenhuizen uit Engeland en Frankrijk worden samengewerkt. De onderzoekers kijken welke maatregelen het meest effectief zijn en focussen zich ook op de rol van de gebruiker op het vlak van veiligheid.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.