Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit hebben een manier ontwikkeld waarbij elektronische patiëntendossiers via de hartslag van de patiënt kunnen worden beveiligd. Volgens de onderzoekers van de Binghamton University kunnen traditionele beveiligingsmaatregelen als cryptografie of encryptie kostbaar en tijdsintensief zijn en de nodige rekenkracht vereisen.
De onderzoekers besloten daarom de patiëntgegevens met het elektrocardiogram (ECG) van de patiënt te versleutelen. Een ECG registreert de elektrische prikkel die de spiercellen in het hart laat samentrekken. De onderzoekers stellen dat het ECG voor iedere patiënt uniek is. "Het ECG-signaal is één van de belangrijkste kenmerken die wordt verzameld en geanalyseerd om de gezondheid van de patiënt te bepalen", zegt onderzoeker Zhanpeng Jin.
"Hoewel ECG-signalen voor klinische diagnoses worden verzameld en via netwerken naar elektronische patiëntendossiers worden gestuurd, hebben we de ECG-signalen voor dataversleuteling hergebruikt. Op deze manier zijn de veiligheid en privacy te verbeteren terwijl de kosten nauwelijks toenemen."
Een ECG kan echter als gevolg van ouderdom, ziekte of verwondingen veranderen, of de patiënt wil misschien de manier waarop zijn gegevens worden benaderd aanpassen. De onderzoekers zijn nu bezig om met deze variabelen rekening te houden. Jin stelt dat het onderzoek erg belangrijk zal zijn voor de volgende generatie van gepersonaliseerde gezondheidszorg.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.