En als het goed is, lever jij je gegevens in op een webserver. Die hoeft niet bij Microsoft te staan...
Dat hoeft misschien niet altijd, maar is in dit geval waarschijnlijk wel zo: de herkomst van het IP-adres wijst uit dat je je meterstanden ingeeft op een IP-adres van Microsoft. Dat zegt voldoende.
In dit geval is het ook 100% zeker dat Microsoft Cloud wordt gebruikt. En ik begrijp niet hoe je kan zeggen dat de veiligheid van de data die is opgeslagen bij dit energiebedrijf d.m.v. Microsoft Cloud geen zaak van Microsoft zou zijn.
Anders zou een bericht uit 2010 niet kunnen spreken over "problemen met de privacy van Microsoft Cloud". En het bericht uit 2014 dat de databescherming van Microsoft Cloud zou voldoen aan de databeschermingseisen van de Europese Unie.
Hieruit kan je wel conluderen dat alles na de keuze voor Microsoft cloud niet alleen in handen van de systeembeheerder ligt. Ook de leverancier van clouddienst (hier: Microsoft) is meestal juist bedoeld om het beheer gemakkelijker en goedkoper te maken. Het neemt werk van een systeembeheerder (voor een deel) over.
Belangrijk is onder andere ook: op wiens grond staat het datacenter en het datacenter waar de backup wordt opgeslagen.
Er bestaan clouds waar je data (privacy) tegenwoordig beter is gegarandeerd dan Microsoft Cloud:
Lees eens
http://www.techpulse.be/nieuws/211556/waar-bewaren-online-diensten-je-persoonlijke-data/Tot slot: mensen met een slimme meter hoeven zelf geen jaarlijkse meterstanden door te geven.
Het treft dus vooral hen die geen slimme meter hebben, en de website gewoonlijk gaan bezoeken om meterstanden door te geven. Verder is er geen sprake van een bewezen feit, maar wel een denkbaar risico.
En ook denkbare risico's zijn het meestal waard om te overwegen.
Als je ontdekt dat je ook bent aangesloten bij een energieleverancier met Microsoft Cloud, dan is de vraag die je jezelf uiteindelijk moet stellen is volgens mij: "Vertrouw ik hier vanwege het gebruik van Microsoft Cloud deze Microsoft de mogelijkheid tot een eventueel koppelen van gegevens toe?"
(en ook als Microsoft zelf in de voorwaarden mocht zeggen dat ze dit niet doen, vertrouw je dat dan?)
Want theoretisch zou het voor Microsoft een fluitje van een cent kunnen zijn om je echte naam en adres even te koppelen aan je momentele IP-adres en de fingerprint van je browser, en dat weer te koppelen aan alles wat je met dat IP-adres gedurende deze periode bezoekt waar Microsoft een vinger in de pap heeft.
De vraag is dan tenslotte of je als gebruiker van een "domme" meter dit theoretische risico wilt negeren
of toch maar voor alle zekerheid zoveel mogelijk wilt ontlopen. Zo kijk ik er in ieder geval naar.
Het is de bedoeling om anderen van dienst te zijn door dit hier onder de aandacht te brengen.
Maar gefundeerde kritiek is ook welkom, want vergissingen moeten worden rechtgezet. (ik ben ook maar een mens)
Dus ik sta open voor feedback.