Door karma4: Dit is geen rechtzaak, dit is journalistiek. En als je de uitzending hebt gezien weet je dat verschillende partijen om reacties is gevraagd en dat die nogal afhoudend waren. Wederhoor is dus wel degelijk toegepast.
Ik heb twee zaken genoemd die duidelijk niet kloppen. Fysieke toegang en download. 1 Gewoon omdat zelfs als bezoeker bergen binnenkomt. 2 dat downloaden. Beide zaken zin onderdeel van wat algemeen goed geregeld is. Generiek.
Daarmee is net nog steeds geen rechtzaak en wel journalistiek. Je reageert op iets anders dan je citeerde.
Het punt van Zembla is dat die zaken bij de broedkamer
niet afdoende geregeld zijn. De broedkamer is een gesloten wereldje tegenover de rest van de belastingdienst, in die zin loop je er niet zomaar binnen, maar ze beschikken wél over de gegevens van alle belastingplichtigen in Nederland en
bij hun zijn toegangscontroles, logging en dergelijke
niet goed geregeld. Binnen de broedkamer zelf dus. Het probleem is dat er geen zicht en controle is op wat mensen binnen die broedkamer doen met die gegevens. Omdat je voor big data-toepassingen databases op een andere manier inricht dan voor traditionele administratieve systemen zit het er dik in dat ze met omgevormde kopieën van data werken. De goed geregelde generieke toegangscontroles waarvan je aanneemt dat ze daar ook gelden zijn dan niet van toepassing. De directeur heeft vermoedelijk verordonneerd dat die data geleverd moeten worden en voor de rest lijkt het erop dat die afdeling het helemaal zelf inricht.
Mijn verdere analyse is gebaseerd op het bekende interne politieke strijden gedoe. Je kent het blijkbaar niet daarom neem je heel naïef aan dat geuitte onvrede de waarheid is.
Jij denkt heel naïef dat jouw interpretatie van wat je buiten de belastingdienst mee hebt gemaakt binnen de belastingdienst zo duidelijk van toepassing is dat alles wat je hoort dat daarmee in strijd is niet waar kan zijn.
Als we de NZA Gotlieb als voorbeeld nemen zie dat de werkvloer vrijwel kansloos is. De onvrede zit hier op managers niveau die het niet eens zijn met beleidsrichtingen. Dat hoor je ook terug uit de bewering van het hebben van interne beleidsstukken. Die circuleren niet vrijelijk maar blijven in beperkte kring. Wat we vrijelijk rond gaat is snel algemeen bekend.
Zoals gezegd je moet het ervaren hebben om te herkennen. Heb jij zulke ervaringen? Wat onbekend is neem je sneller aan voor waar ook al is dat fout. Je mist referentiekader.
Ik heb ook tientallen jaren meegelopen en heb ook reorganisaties, nieuw management dat alles met de botte bijl anders ging doen, en de bijbehorende frustraties en onvrede meegemaakt. Inclusief figuren die, net als die topmanager waaronder dit is gebeurd bij de belastingdienst, de oudgedienden als sukkels beschouwden. Ik heb een referentiekader en ik herken dingen, ja.
Dat geuite onvrede niet per se de waarheid is weet ik, maar jij hebt gereageerd alsof het het daarmee per se niet de waarheid is. De klachten zijn kansloos, misschien, maar onwaar? Geuite onvrede kan wel degelijk de waarheid zijn of een hoop waarheid bevatten. Een slagvaardige topmanager die, niet gehinderd door al te veel kennis van zaken over dingen waar hij over besluit, met de botte bijl alles anders gaat doen kan schade aanrichten. In de extreemste situatie die ik heb meegemaakt was het alleen stom geluk dat het hele bedrijf niet omviel. Bedrijfskritische systemen lagen langdurig plat (lang genoeg om tot schadeclaims te kunnen leiden die overstegen wat het bedrijf kon opbrengen) omdat tweederde van de mensen met kennis waren weggereorganiseerd en de rest vrijwel zonder uitzondering overspannen was of op het laatste tandvlees liep. Medewerkers die over zoiets onvrede uiten spreken belangrijke waarheden uit. Frustratie kan zeer terecht zijn.
Ik sluit dus helemaal niet uit dat de medewerkers van de belastindienst die nu uit de school klappen inderdaad reden hebben om alarm te slaan. Ik snap dat een afdeling waar jong IT-talent vrijelijk mag "prutsen en pielen" met data die vrijheid wel kan gebruiken om grootschalige data-analyses te kunnen ontwikkelen en uitvoeren, maar dat neemt niet weg dat de strenge eisen die aan het omgaan met die data worden gesteld onverminderd van toepassing blijven. Die volgen namelijk uit de aard van de data en niet uit wat je ermee wilt doen. We hebben het hier over wat mogelijk de gevoeligste dataset is die in Nederland maar aanwezig is, en de belastingdienst is geen commerciëel bedrijf maar een overheidsdienst die, juist omdat hij over het innen van het inkomen van de staat gaat, juist omdat je een deel van je inkomen aan de belastingdienst afdraagt, onkreukbaar en stabiel moet zijn. De onvrede waar we het hier over hebben kan heel goed gaan, niet over het eigen hachie van de klagers, maar over de integriteit van de belastingdienst. Alleen al de mogelijkheid dat dat zo is maakt dit een signaal om bloedserieus te nemen.