Bij de komende verkiezingen mogen er toch computers worden gebruikt om te helpen bij het optellen van de stemmen, zo heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer laten weten (docx). Naar aanleiding van berichtgeving in de media besloot de minister om bij de aankomende verkiezingen de stemmen handmatig te laten tellen, om zo alle twijfels over mogelijke beïnvloeding of hacks weg te nemen.
Omdat het optellen van de uitkomst op gemeentelijk niveau en op kieskringniveau arbeidsintensiever wordt, willen de burgemeesters en het centraal stembureau gebruik maken van een telhulpmiddel, bijvoorbeeld een spreadsheet. Plasterk heeft met de VNG, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken en de Kiesraad afgesproken dat de inzet van een dergelijk telhulpmiddel mogelijk is. Voor het gebruik daarvan wordt door de gemeenten een leidraad gemaakt waarin onder meer aandacht zal worden besteed aan het feit dat geen computers mogen worden gebruikt die verbinding hebben het internet, maar ook aan het feit dat een vier ogen principe dient te worden toegepast voor verificatie en controle.
Er wordt verder geen gebruik gemaakt van usb-sticks of andere digitale gegevensdragers om de optelresultaten over te brengen van de burgemeesters naar de hoofdstembureaus en van de hoofdstembureau naar het centraal stembureau, dat gebeurt, anders dan voorheen, uitsluitend op papier. De formulieren van het telresultaat alsmede de processen-verbaal van de stembureaus zullen zijn in te zien bij de gemeente. "Een ieder die dat wil kan dus nagaan of de op gemeentelijk niveau berekende uitslag juist is. Omdat zowel de input als output van deze optelling in te zien is, kan er dus geen ongemerkte hack plaatsvinden", schrijft Plasterk in de brief.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.