Door karma4: De emotionele reacties zond echter argumenten komen net zo goed als verwijt tegen de overheid mivd en Cobelens. Behalve het: "ze kunnen ons alemaal zien en volgen en dat is heel vreselijk eng." zie ik weinig inhoud.
Leg nu eens uit wat er tegen gerichte controle en opsporing met ICT techniek in grote mensen massa's is om zo snel mogelijk gevaar the herkennen.
Dat er aan de andere kant emotionele reacties zonder inhoud worden gebruikt verandert mijn kritiek op Cobelens niet. "Maar anderen doen het ook" is een behoorlijk kinderachtig argument voor wat dan ook.
Tegen gericht zoeken op zich heb ik geen bezwaar. Cobelens werd in AD geciteerd:
Het zijn vaak mensen die al in diverse databanken voorkomen. Als we die combineren en meer camerabeelden gebruiken, kun je het risico verkleinen. Alle informatie die je kunt gebruiken, móet je ook gebruiken als het gaat om onze eigen veiligheid. En ook alleen dáárvoor.
Merk op dat ik (Gisteren, 17:38) niet daarop reageerde maar op emotionele kulargumenten die hij daarnaast gebruikte.
Als het inderdaad "ook alleen dáárvoor" wordt gebruikt is er niet zo veel aan de hand. De inherente geslotenheid van inlichtingendiensten (waar goede redenen voor zijn) brengt het probleem met zich mee dat de mogelijkheden voor controle en correctie daarop nogal beperkt zijn.
Iedere groep mensen ontwikkelt onderling omgangsvormen en opvattingen over wat wel en niet door de beugel kan. Als je er oog voor hebt kan je het om je heen zien gebeuren, en hoogstwaarschijnlijk ook bij jezelf. Er ontstaan makkelijk een soort bubbels van normen en waarden die niet per se overeenkomen met wat buiten die bubbel gangbaar is. Als een groep of organisaties heel gesloten verhoogt dat het risico daarop.
Edward Snowden gaf daar in zijn interview in Hong Kong een voorbeeld van. Bij de NSA gebeurden dingen die in strijd waren met de Amerikaanse grondwet en hij merkte dat zijn collega's, op zich prima mensen, daar een blinde vlek voor hadden ontwikkeld. Hun norm was wat in die organisatie gewoon was. Als iedereen om je heen iets accepteert dan is voor een sociaal beestje als de mens de druk groot om het als acceptabel te beschouwen, en meestal gebeurt dat onbewust.
Een mooie illustratie voor hoe verschuivingen in normen kunnen optreden is het NL-Alert-bericht om niet meer voor Ajax-Manchester United naar Amsterdam te komen. NL-Alert is bedoeld voor "levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag, of noodweer" (
http://www.crisis.nl/nl-alert/). Daar was geen sprake van en het stond helemaal niet vast dat het uit de hand zou gaan lopen. De Amsterdamse politie heeft NL-Alert strikt genomen misbruikt, het ingezet voor een situatie buiten de grenzen van waar het voor bedoeld was. Een onschuldig klein stapje buiten de grenzen, maar toch echt buiten de grenzen. Zonder ophef daarover ligt het voor de hand dat men dat dan een geslaagde inzet ziet en normaal gaat vinden. Dat levert een nieuwe, iets ruimere grens op, waar weer makkelijk een vergelijkbaar stapje buiten gezet wordt, wat de grens weer verruimt. Uiteindelijk kan men ver buiten de oorspronkelike grenzen raken zonder dat de mensen die het doen, op zich integere mensen, doorhebben hoe ver ze gaan. De "oei, dit gaat wel ver"-reactie blijft uit als het in kleine stapjes gebeurt die men normaal gaat vinden.
Een NL-Alert is heel zichtbaar en leverde nu sterke reacties op die de politie hopelijk aan het denken zetten. Als het gaat om iets wat voor de samenleving onzichtbaar blijft mis je dat correctiemechanisme. Als de controleorganen voor zo'n organisatie dan ook nog eens tot geheimhouding verplicht zijn, geen reacties kunnen uitlokken op wat ze horen en daardoor makkelijk die bubbel van informatie en bijbehorende opvattingen ingezogen worden, dan weet je als samenleving nooit of de controle deugt.
Daar zit mijn ongemak met bevoegdheden voor inlichtingendiensten. Ik denk dat inlichtingendiensten nodig zijn, ik heb geen reden om aan te nemen dat het om boevenbendes gaat, het lijkt me aannemelijk dat ze (net als overal) voor een groot deel bestaan uit redelijk integere mensen die geen vijanden van de samenleving zijn. Als ik de kerstpuzzels van de AIVD zie dan moeten daar ook nog eens indrukwekkend intelligente en veelzijdige mensen rondlopen. Het zijn dus vermoedelijk prima mensen, maar ook prima mensen zijn niet immuun voor het ontstaan van het soort bubbels dat ik beschreef. Snowden's interview bevestigt dat zoiets bij een inlichtingendienst ook kan gebeuren en tot gevolgen kan leiden die ik heel zorgwekkend vind.
Daarom vind ik dat inlichtingendiensten, die al vergaande bevoegdheden hebben, de noodzaak van die bevoegdheden bijzonder goed moeten kunnen onderbouwen, en ik vind dat juist de inherente geslotenheid van die organisaties het nodig maakt dat ze manieren vinden om ondanks die geslotenheid duidelijk te maken aan de samenleving dat ze integer zijn, en niet volgens de normen van hun eigen bubbel maar volgens de normen die de wetgever heeft opgesteld. In dat licht vind ik de manier waarop Cobelens op de emotie speelde met kulargumenten zorgwekkend. Ik verwacht juist van mensen uit die hoek iets dat degelijker en overtuigender is.