Tien procent van de Nederlanders die aan een onderzoek van anti-virusbedrijf ESET deelnam zegt slachtoffer te zijn geweest van ransomware en achttien procent van deze slachtoffers betaalde het gevraagde losgeld. Het onderzoek werd door onderzoeksbureau Markteffect uitgevoerd onder duizend Nederlandse particulieren, die representatief voor de Nederlandse bevolking zouden zijn.
Het onderzoek vond plaats van donderdag 11 tot en met maandag 15 mei, in de dagen dat de WannaCry-ransomware in het nieuws was. 60 procent van de deelnemers aan het onderzoek weet niet precies wat ransomware is. Met name vrouwen (76 procent) kunnen niet zeggen wat ransomware precies doet, terwijl dit bij mannen 44 procent is. Op de vraag of men weleens slachtoffer van ransomware is geworden antwoordt 10 procent van de deelnemers met ja.
Mannen (16 procent) blijken vaker door ransomware te worden getroffen dan vrouwen (5 procent). Daarnaast blijkt dat deelnemers tot 35 jaar een iets grotere kans op een infectie lopen (12 procent) dan deelnemers van 55 jaar en ouder (9 procent). Van de ransomware-slachtoffers geeft vervolgens 18 procent aan dat ze het gevraagde losgeld hebben betaald. Deelnemers tot 35 jaar betalen vaker (30 procent) dan andere leeftijdsgroepen. In de categorie 35 tot 55 jaar betaalde 18 procent, terwijl bij de groep deelnemers van 55 jaar en ouder dit 8 procent was.
De onderzoekers vroegen ransomware-slachtoffers ook of ze bij de politie aangifte hadden gedaan. Dan blijkt dat ouderen vaker naar de politie stappen dan jongeren. Bij de twee leeftijdsgroepen tot 55 jaar deed 34 procent aangifte. Van de deelnemers van 55 jaar en ouder die slachtoffer werden stapte 49 procent naar de politie. De politie adviseert ransomware-slachtoffers om niet te betalen en altijd aangifte te doen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.