Het opsporen van mensen die anderen via internet oplichten is complexer dan vaak wordt gedacht, zo stelt de politie. Uit onderzoek dat gisteren werd gepubliceerd blijkt dat slachtoffers van internetoplichting vaak niet zijn te spreken over de aanpak van de politie.
Verder bleek dat slechts zes procent van de slachtoffers die aan het onderzoek deelnam hun geld terugkreeg. "Het is vaak onvoldoende helder wat de politie wel en niet kan doen bij dit soort zaken. Jezelf opgelicht voelen wil niet altijd zeggen dat het strafrechtelijk gezien ook zo is. Er kan ook sprake zijn van een wanprestatie. Heel vervelend natuurlijk, maar daar kan de politie niets tegen doen. Dan is het een civiele kwestie", zegt Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO).
Volgens Van der Linden denken slachtoffers ten onrechte dat de dader aan de hand van een rekeningnummer gemakkelijk te achterhalen valt. "Was het maar zo eenvoudig. We zien vaak dat oplichters bijvoorbeeld gebruikmaken van één of meerdere 'moneymules'; dit zijn katvangers, mensen die - bewust of onbewust - hun rekening aan de oplichter ter beschikking stellen."
Het LMIO voerde vorig jaar 346 onderzoeken uit, waarbij 500 verdachten in kaart werden gebracht. De politie stelt dat het doorgaans om omvangrijke en complexe zaken gaat, met tientallen tot soms wel honderden gevallen van oplichting. Volgens de politie is preventie daarom een belangrijk speerpunt. Verder wijst Van der Linden ook naar de eigen verantwoordelijkheid van kopers, die zelf verantwoordelijk zijn om te controleren of een verkoper te vertrouwen is.
Ook over internetoplichting krijgt de politie volgens Van der Linden meer meldingen en aangiftes dan zij aankan: "Dat is gewoon een feit. Toch is het essentieel dat slachtoffers aangifte blijven doen, al kunnen we hun zaak niet altijd oplossen. Zulke informatie geeft ons beter zicht op wat er speelt en we nemen elke melding op in 'Check de verkoper'. Ook als we geen onderzoek instellen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.