image

Belgische overheid komt met meldpunt voor phishingsites

donderdag 8 juni 2017, 15:04 door Redactie, 8 reacties

De Belgische overheid komt met een meldpunt voor phishingsites, zo heeft minister van Justitie Koen Geens aangekondigd. "Om te verhinderen dat phishingmails maandenlang slachtoffers maken gaat de overheid alle webadressen verzamelen die in de mails worden gebruikt", aldus Geens.

Er is een speciale website opgericht waar links kunnen worden gemeld. De website wordt binnenkort opengesteld voor overheidsinstanties, organisaties, onderwijsinstellingen en bedrijven. Later dit jaar zullen ook gewone internetgebruikers phishingmails kunnen doorsturen naar de overheid om die te laten screenen. Voor het screenen wordt de hulp van een niet nader genoemd it-bedrijf ingeschakeld.

"En als de link kwaadaardig blijkt te zijn, zal de overheid die meteen laten blokkeren door de vier belangrijkste webbrowsers: Safari, Internet Explorer, Chrome en Firefox", laat Geens weten. Beveiligingsexperts van de Belgische federale overheid zouden al meer dan 52.000 verdachte links hebben gerapporteerd. Naast links zullen ook bijlagen van phishingmails worden verzameld, geanalyseerd en doorgegeven aan anti-virusbedrijven om die zo te laten blokkeren. Volgens Geens zal het project ervoor zorgen dat minder mensen slachtoffer van phishing worden.

Reacties (8)
08-06-2017, 16:25 door Anoniem
Dweilen met de kraan open.
08-06-2017, 16:42 door Anoniem
De meldpunt functie voor phishing sites zit als sinds jaar en dag in de meest toegepaste webbrowsers ingebouwd, waaronder Firefox. Goed dat de Belgische overheid de publieke aandacht daar op richt, alleen een beetje laat.

Report Phishing Page: report the page to the Google Safe Browsing team
https://safebrowsing.google.com/safebrowsing/report_phish/

Men kan in Firefox de meldfunctie vanuit het Help-menu activeren door:

Firefox > Help > Misleidende website rapporteren...
08-06-2017, 16:55 door Anoniem
Wat is er mis met de huidige meldpunten? Reageert Google soms trager dan de Belgische overheid?
08-06-2017, 17:10 door Patje-RedFan
Toch wel een goed initiatief vind ik!
08-06-2017, 18:40 door Anoniem
Daar kan de fraudehelpdesk wat van leren.
Dat doorgeven doen ze in NL niet.

Phishing op alles behalve banken wordt totaal niet aangepakt zo lijkt het.
08-06-2017, 20:16 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is er mis met de huidige meldpunten? Reageert Google soms trager dan de Belgische overheid?
Google werkt op vrijwillige basis, de overheid krijgt een opdracht om te werken voor de Belgie. Het is ook niet handig van die browserbedrijven afhankelijk te zijn voor alle data. Door via de overheid of betrokken bedrijven (zoals in Nederland via de fraudehelpdesk of de banken en telecombedrijven) te melden kunnen die sneller en directer waarschuwen. Er zijn ook veel mensen die phishing niet herkennen maar wel met klachten contact op nemen bij dit soort meldpunten van de overheid of de bedrijven waarvan het merk in de phishing staat.
09-06-2017, 10:45 door Anoniem
Wat "20:16 door Anoniem" zegt.

Anti-phishing maatregelen zijn sterk afhankelijk van voorlichting en educatie, het inrichten van een meldpunt van de overheid is een goede zaak. Phishing spam runs zijn vaak kortdurend, en het zwaartepunt van het effect ligt in de eerste uren. Het is daarom goed zo snel mogelijk te waarschuwen Soms kun je dat doen door phishing domeinen voor gebruik te herkennen.

Helaas zijn veel van de bestaande URI blacklists niet zo effectief voor Nederland en Belgie. Dat komt vooral doordat phishing sterk gericht zijn naar relatief kleine groepen gebruikers, zoals landen en streken. Veel URI blacklists komen uit het buitenland of doen weinig moeite om Nederlandstalige phishingdomeinen (doelgericht geregistreerd of gecomprommiteerd) op te nemen.
12-06-2017, 15:29 door Anoniem
Totaal nutteloos dit..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.