Hacktivisten hebben in 2015 geprobeerd de Canadese verkiezingen te beïnvloeden en zullen dat waarschijnlijk tijdens de komende verkiezingen van 2019 opnieuw proberen, zo waarschuwt de Canadese inlichtingendienst CSE in een nieuw rapport over cyberdreigingen voor het democratische proces (pdf).
Volgens de CSE neemt de cyberdreiging tegen het democratische proces wereldwijd toe en is ook Canada hiervoor niet immuun. Tijdens de afgelopen verkiezingen waren er verschillende niet echt geraffineerde dreigingen die zeer waarschijnlijk het werk van hacktivisten en cybercriminelen waren. De Canadese inlichtingendienst zou nog geen aanvallen van andere landen op het democratische proces hebben gezien. Voor de verkiezingen van 2019 wordt rekening gehouden met nieuwe pogingen van hacktivisten. Of ook landen zich hiermee zullen bezighouden zal afhangen van het Canadese binnen- en buitenlandse beleid.
De CSE waarschuwt hierbij ook voor de rol van internet en social media. Doordat verkiezingsdiensten steeds vaker gebruik van maken van internet om de dienstverlening voor kiezers te verbeteren, neemt ook het risico op cyberdreigingen toe. Daarnaast zorgt social media, door de kleiner wordende invloed van de traditionele media, ervoor dat het eenvoudiger wordt voor tegenstanders om misinformatie en propaganda te verspreiden en zo kiezers te beïnvloeden.
In de conclusie stelt het CSE dat veel van de cyberdreigingen zijn te verhelpen door middel van cybersecurity, fysieke beveiliging en andere best practices. "Cyberdreigingen en beïnvloedingsoperaties zijn vaak succesvol omdat ze misbruik maken van de diep gewortelde menselijke aard en sociale patronen, en niet alleen van technologische kwetsbaarheden. Zowel het technische als het sociale element van het probleem moeten dan ook worden opgelost om het democratische proces te beschermen", aldus de dienst.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.