Door Anoniem: Door Anoniem: Door spatieman: tijd om updates uit te zetten dan maar..
Waarom? de hele wereld zit al jaren op 64 bits....
Waarom toch altijd de drang op oude rommel te werken.....
Dat iets meer als 10 jaar oud is, wil niet zeggen dat het rommel is.
Mee eens.
Daarbij moet ik zeggen dat hardware DEP en ASLR wel goede toevoegingen zijn die niet in 32 bits processoren zitten.
Je bedoelt het "NX bit"? Toch wel, qua hardware. Software support is een ander verhaal. ASLR is puur een software iets en kan ook op 32bit, maar is daar relatief makkelijk te omzeilen wegens kleinere addresseerruimte. Maar ASLR op 64bits blijkt ook weer verbazend makkelijk te omzeilen in gegeven gevallen, dus zo'n panacea is het ook weer niet.
Maar een browser op linux hoeft van mij niet zo nodig 4GB te gebruiken.
Browsers die niet vreselijk veel geheugen vreten en ook nog eens allerlei hulpbronnen lekken zouden wel fijn zijn.
Overigens zijn ze tegenwoordig allemaal over meerdere processen verdeeld en hebben dus per proces, in 32bit, zo'n 2GB aan addresseerruimte te verbranden. En dan kun je nog een heel eind toe via bijvoorbeeld PAE. Een 32bit machine met 6GB geheugen? Kan prima, heb hier een dual pIII bord liggen dat het kan. (Heb er alleen niet genoeg geheugen voor. Maar dit terzijde.) Niet dat ik nou zo'n fan ben van PAE, maar ik wil maar zeggen, dat 64bit aanbidden, daar word ik een beetje moe van.
Wel is het instructief om even te kijken waarom "64bit" nou zoveel snelheidswinst oplevert op x86. Specifiek op x86 is dat omdat de registerfile de bottleneck is, en die is in aantal, alsook in bitsbreedte, verdubbeld op x86_64. Maar omdat je niet alle registers overal voor kan gebruiken, is de winst veel groter: Vier van de acht registers (stack- en frame pointer, twee string indices) zijn beperkt, tegen (dezelfde) vier van de zestien op 64bit. Dat is dus een winst van acht op vier algemene registers, oftewel een verdrievoudiging. Dat geeft de compiler nogal wat extra toewijsruimte, die veel meer impact heeft dan simpelweg meer bitjes kunnen verschuiven in een keer.
Dat is dan ook de reden dat "32bit-in-64bit processen" een goed idee is, d.w.z. 64bit OS, ondersteunt naast 64bit processen ook processen in 64bit mode die toch weer 32bit pointers enzo gebruiken, scheelt geheugen en instructielengte, maar heeft wel toegang tot de extra registers.
Maarja, dan denk je terug aan eerdere processoren als alpha, mips, pa-risc, en power, die standaard met een vrijwel compleet orthogonaal bruikbare registerfile van 32 stuks register in 32bit danwel 64bit geleverd werden. Daar kan x86_64 nog steeds niet tegenop.
Linux is al redelijk veilig zonder DEP en ASLR, alleen al omdat het marktaandeel veel kleiner is en het daardoor minder interessant is voor aanvallers.
Er blijken nogal wat "high value targets" in dat kleinere marktaandeel te zitten, want juist veel servers. Maar het is wel veiliger dan windows wegens minder spectaculair onveilige architectuurkeuzes. Dat maakt het nog niet "veilig". Al zou ik als ik tussen die twee moet kiezen toch blind voor linux kiezen (systemd vrij, dat dan weer wel), onderwijl balend dat dat de enige keuzes zijn.
Het zijn leuke systeempjes voor mensen en kinderen die niet zoveel eisend zijn. Of voor oudere mensen die ook alleen maar hun facebook willen checken.
Eigenlijk het enige wat ik doe ik schrijven, tekst voor mensen of computerprogrammas die nauwlijks wat nodig hebben, lezen van bijvoorbeeld email of PDFjes, en verder noodgedwongen een hoop "'web". Dat laatste is zo ongeveer de enige reden dat ik een grafische desktop heb. Anders zou ik met wat (geemuleerde) glass terminals prima geholpen zijn.
De mainstay voor alles behalve de GUI is nog altijd een single core low power x86 machientje, en de desktop is een core2 in 32bit mode. Echt de enige reden dat ik naar 64bit zou gaan is gedwongen worden door gedram van luie developers elders.