image

Kamervragen over stofzuigerfabrikant die huisdata wil verkopen

donderdag 27 juli 2017, 14:25 door Redactie, 16 reacties
Laatst bijgewerkt: 27-07-2017, 15:00

De SP heeft minister Kamp van Economische Zaken Kamervragen gesteld over een fabrikant van slimme stofzuigers die plannen heeft om gegevens van woningen te verkopen. De directeur van iRobot, fabrikant van de slimme stofzuiger Roomba, liet in een interview weten dat hij overweegt de gegevens die de stofzuiger verzamelt, na toestemming van de gebruiker, aan partijen als Amazon, Apple of Google te verkopen.

Volgens de directeur, die ergens in de komende jaren de huisdata aan de 'Big Three' hoopt te verkopen, moet dit de ontwikkeling van het 'smart home' stimuleren, maar de SP maakt zich zorgen. "Hoe wenselijk vindt u het dat huishoudelijke apparatuur privacygevoelige informatie deelt met de fabrikanten en derde (commerciële) partijen?", stelt SP-Kamerlid Hijink de vraag. Ook moet Kamp laten weten of Google of de overheid, bijvoorbeeld via data verkregen door een stofzuiger, inzicht moeten kunnen hebben in de fysieke leefomgeving van een woning, het schoonmaakgedrag van gezinnen en andere privacygevoelige details.

"Vindt u dat de voorwaarden die van toepassing zijn op producten voldoende duidelijk maken dat data die verzameld worden door apparatuur met een internetverbinding commercieel uitgebuit kunnen worden? Moeten consumenten niet beter geïnformeerd worden over en beschermd worden tegen het verkopen van privacygevoelige informatie?", gaat Hijink verder.

Het SP-Kamerlid vraagt Kamp ook of het denkbaar is dat in de nabije toekomst commerciële partijen of de overheid via Internet of Things-apparatuur inzicht krijgen in praktisch alle elementen van het dagelijks bestaan van mensen, waaronder het gebruik van de wasmachine, de inhoud van de koelkast, het schoonmaakpatroon en het gebruik van sociale media. Kamp moet daarnaast laten weten welke mogelijkheden hij ziet om Nederlandse burgers beter te informeren en beschermen tegen het ongewenst delen van persoonlijke data. De Kamervragen (pdf) moeten binnen drie weken beantwoord zijn.

In een reactie aan Security.NL laat iRobot het volgende weten: "iRobot verkoopt geen gegevens door, omdat onze klanten altijd op de eerste plaats staan. Wij zullen hun vertrouwen nooit beschamen door klantgerelateerde gegevens door te verkopen of te misbruiken. Dat geldt ook voor de data die onze connected-producten verzamelen. Op dit moment zorgen de data die de Roomba verzamelt ervoor dat hij huizen effectief kan schoonmaken. Daarnaast beschikken klanten hiermee over informatie over de schoonmaakprestaties. iRobot is ervan overtuigd dat deze informatie in de toekomst nog waardevoller kan zijn voor klanten, doordat smart homes en de bijbehorende devices met deze informatie beter kunnen werken. Dit gebeurt echter altijd met expliciete goedkeuring van de klant."

Reacties (16)
27-07-2017, 15:03 door Anoniem
Maar wel al jaren de slimme meter door de strot van burgers drukken. En dat is dan geen privacy schending. Hoe dubbel is de overheid nu bezig. Man man man.....

Antwoord zal natuurlijk zijn: Het is een commercieel product. De klant moet zich goed laten informeren. Wij (overheid) gaan hier niets aan dien, want er is een safe harbor overeenkomst tussen EU en VS....

Dus, het meten van je stroom verbruik elke 15 min dat wordt doorgegeven aan: 1. maker van de slimme meter, 2 alle energie leveranciers in NL, 3 alle netwerk beheerders. En dat is dan geen probleem. Het is wachten totdat deze data ook verkocht gaat worden.

TheYOSH
27-07-2017, 15:14 door Anoniem
Door Anoniem: Maar wel al jaren de slimme meter door de strot van burgers drukken. En dat is dan geen privacy schending. Hoe dubbel is de overheid nu bezig. Man man man.....
Hoho, dit bericht komt niet van "de overheid" maar van een kamerlid van een politieke partij. Dat is wel even wat anders.
27-07-2017, 15:28 door Anoniem
Internet of Commercial Espionage...
27-07-2017, 15:39 door Anoniem
tja typisch, daar de hollander (ook al wil hij dat niet toegeven) eigenlijk vrij conservatief is en van aard een boer en dus vooral materialistisch ingesteld is en daarom handel een bias zal hebben, verwacht ik dat er niets gedaan wordt, pappen en nathouden en als het kalf verdronken is de put pas dempt. 'het zal zo een vaart wel niet lopen'.

zoek eens op in welk jaartal de eerste vrouw op welke universiteit mocht. zoek ook eens op welke uni daarin het meest achter liep. kijk eens welke landen expedities hadden en hoewel nederland met zijn VOC mentaliteit reeds de wereld rond voer en handelde, heeft het een tijdje geduurt voordat er expedities gedaan werden. darwin is een brit, er had nooit een nederlander in die periode zo ver gekomen en zo vooruitstrevend kunnen zijn. dat is onze achtergrond helaas.

dit SP kamer lid is terrecht kritisch. vergeet niet het hebben van steeds een nieuw gadget of een toy is niet gelijk aan een modern gedachtengoed. maak die vergissing niet. omdat je contactloos kunt betalen en een iphone hebt betekent dat nog niet dat je bijvoorbeeld mannen en vrouwen gelijk beloond, om maar een voorbeeld te geven.
27-07-2017, 16:19 door Anoniem
Hoho, dit bericht komt niet van "de overheid" maar van een kamerlid van een politieke partij. Dat is wel even wat anders.
Hoewel ik op de sp stem ben ik het met anoniem 15:03 eens, als burger kun je tegen dit data graaien weinig
of niets doen.
Ik vind het dan ook een taak van de overheid maar dat zijn juist de grootste data graaiers.
27-07-2017, 16:47 door Anoniem
Het probleem is waarschijnlijk dat de overheid zelf er geen baat bij heeft.
En nu al kamervragen "om punten te scoren", terwijl de fabrikant het alleen maar "overweegt"
27-07-2017, 16:51 door Anoniem
Door Anoniem:
Hoho, dit bericht komt niet van "de overheid" maar van een kamerlid van een politieke partij. Dat is wel even wat anders.
Hoewel ik op de sp stem ben ik het met anoniem 15:03 eens, als burger kun je tegen dit data graaien weinig
of niets doen.
Dat is wat anders. Maar in die tekst wordt gesuggereerd dat de overheid inconsequent bezig is door wel slimme meters
aan te bevelen maar slimme stofzuigers te ontraden. Echter, dat is niet zo, het ontraden van slimme stofzuigers
komt niet van de overheid maar van een politieke partij. DIe waarschijnlijk ook tegen slimme meters is, dat heb ik
niet nagetrokken. Maar dat is dus niet inconsequent ofzo.
27-07-2017, 19:30 door Anoniem
Het is met slimme apparaten net als met het hebben van honden - sommigen hebben een slimme hond en een domme baas, sommige hebben een domme hond en een domme baas en zo zijn er nog wat varianten op te noemen ........ (ha ha ha). Met zeven bazen een 40.000 mogelijke mathematische variabelen, schat ik zo, als je ze alle zeven in willekeurige volgorde zetten wil. Encrypt ze, lui!

Nee je zal het iOT probleem als geheel moeten oplossen. Deze rotzooi vindt al overal toegang tot aan de plafonds in examenlokalen. Hopenlijk is het dan eens goed getest en een veilig Rotterdams product en niet zooi uit Verweggistan zonder update en upgrade mogelijkheid, wachtend op het eerste het beste exploit.

Maar de politiek is met andere dingen bezig, neem ik aan. Trouwens goeie actie van het parlamentslid in kwestie.
Waarom komt de SGP hier niet op of de CU?
27-07-2017, 21:57 door Anoniem
Ach de SP heeft weer even een grote muil. Voor de rest doen ze al jaren antoonbaar niets voor de burger. In Amsterdam bv keihard meegewerkt aan de dwangarbeid door werklozen.
27-07-2017, 23:50 door Anoniem
Als je dit ding nou gewoon geen IP-adres geeft, dan is het hele probleem toch opgelost? Opgelost. Klaar. Volgende.
28-07-2017, 00:58 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem: Maar wel al jaren de slimme meter door de strot van burgers drukken. En dat is dan geen privacy schending. Hoe dubbel is de overheid nu bezig. Man man man.....
Hoho, dit bericht komt niet van "de overheid" maar van een kamerlid van een politieke partij. Dat is wel even wat anders.

Hoe je de nuance ook aanbrengt... het is zinloos.
Voor velen geldt: ze zien of ruiken overal een rode lap, als ze het woord overheid maar in een kwaad daglicht kunnen stellen.
Zoals ik altijd al zeg: maakt niet uit in welke context, zodra het ook maar voor een milimeter zweemt naar iets van (beleidvormende) politiek stormen de druktemakers erop los als een dolle stier.
Maar om de vier jaar naar de stembus stormen..?
28-07-2017, 07:51 door Anoniem
De belangrijkste eis is dat toestemming voor verwerking van gegevens geheel onafhankelijk dient te zijn.

Wanneer het afhankelijk wordt gemaakt van een aankoop van een artikel, dan is het veel te makkelijk voor leveranciers om "toestemming" af te dwingen. Die toestemming is dan ook een farce.

Daarnaast wordt vaak niet uitgelegd waarvoor toestemming wordt gegeven, dat moet nauwkeurig en begrijpbaar omschreven zijn. Dus geen "ik geef toestemming voor verwerking van mijn gegevens". Dat is nietszeggend. Omschreven moet ook zijn met wie gegevens worden gedeeld, waarom en hoe dat eenvoudig kan worden stopgezet na eenmaal gegeven toestemming. Je moet dus niet worden verplicht een kopie paspoort op te sturen, zoals sommige private stichtingen (zwarte lijst telecommunicatie) nu doen.
29-07-2017, 00:03 door Anoniem
Door Anoniem: De belangrijkste eis is dat toestemming voor verwerking van gegevens geheel onafhankelijk dient te zijn.

Wanneer het afhankelijk wordt gemaakt van een aankoop van een artikel, dan is het veel te makkelijk voor leveranciers om "toestemming" af te dwingen. Die toestemming is dan ook een farce.

Daarnaast wordt vaak niet uitgelegd waarvoor toestemming wordt gegeven, dat moet nauwkeurig en begrijpbaar omschreven zijn. Dus geen "ik geef toestemming voor verwerking van mijn gegevens". Dat is nietszeggend. Omschreven moet ook zijn met wie gegevens worden gedeeld, waarom en hoe dat eenvoudig kan worden stopgezet na eenmaal gegeven toestemming. Je moet dus niet worden verplicht een kopie paspoort op te sturen, zoals sommige private stichtingen (zwarte lijst telecommunicatie) nu doen.

Klopt en mee eens.
30-07-2017, 21:27 door Anoniem
25 jaar in overheid ict gezeten heel veel handige dingen gezien en gemaakt en de start van internet gezien en gestimuleerd het toe te passen. Helaas ook de keerzijde: onkunde, jaren kennis achterstand en veelal is men onbewust onbekwaam in de ambtelijke wereld. Ook de politiek blijft mijlen achterop. De privacy wetgeving is op 1-1-'16 aangescherpt, maar de invoering, handhaving en bewustwording laat op zich wachten. De overheid is totaal niet uitgerust om de burger te beschermen en loopt mijlen achter gerelateerd aan ict en de snelle ontwikkelingen. Wat zijn de consequenties van al die organisaties die bij je binnen komen je overall volgen en zoveel mogelijk gegevens van je verzamelen? De slag om de gegevens van mobiele telefoon, iphone, ipad, iPod en de Android van google is al verloren. Op bijna zielige wijze met 'uitstel wetgeving' debatteert de politiek over slimme energie meters en nu slimme stofzuigers en straks de koelkasten. Vergeten we dat met kabel- en internet al een slimme TV hebben? Alle gekoppelde apparaten, pc's thermostaten, stofzuigers, grasmachines, koelkasten, zonnepanelen, etc gaan meedoen. En vergeet niet al die onderling gekoppelde organisaties en sociale diensten: Ziggo, KPN, WhatsApp, Google, Facebook, Twitter en het alsmaar groeiende leger "gegevens dorstige" Apps. Informatie is als water en kiest de kortste weg. Gegevensbestanden worden per definitie gekoppeld.
De onwetende gebruiker kent die gevolgen niet, de overheid herkend de consequenties ook niet.
De nieuwe 'overheden' zijn Google, Microsoft, Apple, Amazon, Facebook etc. En die storen zich niet aan grenzen. Wetgeving zijn voor deze immens grote en rijke bedrijven kleine juridische hobbels, en kleine, naïeve landen met achterlopende kennis, zijn een gemakkelijke gegevens prooi.
Het is vijf voor twaalf geweest. De overheid moet snel grote lijnen uitzetten en uitvoering aan wetgeving realiseren, zodat privacy gewaarborgd is. Strenge regels met handhaving en controle voor nutsbedrijven en beter niet privatiseren en mogelijk internet ook als een nutsvoorziening beschouwen. Meer investeren in ict-kennis en -opleiding.
Nu politiek "neuzelen" over slimme stofzuigers en energiemeters zijn voorbeelden en details van al gepasseerde stations. De ict ontwikkelingen denderen door!
31-07-2017, 16:11 door Anoniem
Door Anoniem: Het is vijf voor twaalf geweest. De overheid moet snel grote lijnen uitzetten en uitvoering aan wetgeving realiseren, zodat privacy gewaarborgd is. Strenge regels met handhaving en controle voor nutsbedrijven
Die komen er, in de vorm van (U)AVG. En niet alleen voor nutsbedrijven, maar ook voor de overheid zelf. De AVG gaat veel verder dan de WBP, en heeft een veel grotere impact, dan we ons realiseren.
02-08-2017, 15:48 door Anoniem
Door Anoniem: Maar wel al jaren de slimme meter door de strot van burgers drukken. En dat is dan geen privacy schending. Hoe dubbel is de overheid nu bezig. Man man man.....

Antwoord zal natuurlijk zijn: Het is een commercieel product. De klant moet zich goed laten informeren. Wij (overheid) gaan hier niets aan dien, want er is een safe harbor overeenkomst tussen EU en VS....

Dus, het meten van je stroom verbruik elke 15 min dat wordt doorgegeven aan: 1. maker van de slimme meter, 2 alle energie leveranciers in NL, 3 alle netwerk beheerders. En dat is dan geen probleem. Het is wachten totdat deze data ook verkocht gaat worden.

TheYOSH

De overheid dringt je geen slimmer sofzuiger op hoor, en mocht je hem wel kopen dan beslis jij het ZELF.
En men vraagt ook nog om toestemming van de gebruiker, dus niet zeuren.

Dan is de slimme meter wat anders, en daar kun je ook onder uit, het is wat je zelf wil in het leven.
Ben blij dat er nog kamervragen worden gesteld over zoiets ......................... Je weet niet half hoe goed we het
hebben hier in Nederland. Ga maar eens naar Africa dan weet je pas wat ik bedoel. En dan zeuren we hier over
een slimme stofzuiger.

Pffffffffffffffffffffff
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.