image

Zweedse ministers stappen op na omvangrijk datalek

donderdag 27 juli 2017, 14:57 door Redactie, 5 reacties

Twee Zweedse ministers hebben ontslag genomen na een omvangrijk datalek waardoor de data van miljoenen Zweden voor onbevoegden toegankelijk was. Het Zweedse transportagentschap Transportstyrelsen had een database met de rijbewijsgegevens van miljoenen Zweden, alsmede informatie van speciale legereenheden, bij een clouddienst van IBM opgeslagen. IBM had het beheer weer aan allerlei onderaannemers uitbesteed. Het personeel van deze onderaannemers was niet gescreend, wat tegen de regels was.

Daardoor hadden technici in Tsjechië, Roemenië en Servië toegang tot de gegevens. Naar verluidt wist de Zweedse minister van Binnenlandse Zaken Anders Ygeman van het datalek, maar zou de Zweedse premier niet hebben geïnformeerd. Ygeman heeft nu besloten op te stappen. Ook de Zweedse minister van Infrastructuur Anna Johansson heeft vanwege het datalek haar vertrek aangekondigd, zo meldt persbureau AFP. De Zweedse minister van Defensie Peter Hultqvist blijft voorlopig aan. De oppositie heeft via een motie om zijn ontslag gevraagd, aangezien ook Hultqvist het datalek voor de Zweedse premier zou hebben verzwegen.

Reacties (5)
27-07-2017, 15:41 door Anoniem
oeh, zouden ze in den haag hier iets van leren?
27-07-2017, 15:48 door Anoniem
Hoe kan je nou zulke gevoelige data uitbesteden aan een clouddienst, en zelfs een Amerikaanse nog wel.
27-07-2017, 16:13 door Anoniem
Door Anoniem: oeh, zouden ze in den haag hier iets van leren?
Nee, "niet aftreden maar optreden" past in een tweet, en kan de NPO niet stukknippen.
En dan redden ze het weer minstens een halve regeerperiode.
28-07-2017, 13:27 door Anoniem
De Inspectie Leefomgeving en Transport doet precies hetzelfde met meldingen: die worden automatisch in een Oracle cloud in het buitenland (VK, VS) opgeslagen en verwerkt. Dit is gemeld bij de AP, rijksoverheid.nl, NCSC en andere instanties, maar er gebeurt vooralsnog helemaal niets mee: melders krijgen niet eens een reactie. Zo gaat de Nederlandse overheid om met gegevens van haar burgers.

Test zelf door een bogus-melding te doen en kijk waar je een reactie vandaan ontvangt.
29-07-2017, 00:04 door Anoniem
Door Anoniem: De Inspectie Leefomgeving en Transport doet precies hetzelfde met meldingen: die worden automatisch in een Oracle cloud in het buitenland (VK, VS) opgeslagen en verwerkt. Dit is gemeld bij de AP, rijksoverheid.nl, NCSC en andere instanties, maar er gebeurt vooralsnog helemaal niets mee: melders krijgen niet eens een reactie. Zo gaat de Nederlandse overheid om met gegevens van haar burgers.

Test zelf door een bogus-melding te doen en kijk waar je een reactie vandaan ontvangt.

Klopt: https://www.ilent.nl/melden.

Op zijn minst vreemd dat ze dat zo doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.