Nederlandse Windows-computers kwamen in het eerste kwartaal van dit jaar minder vaak malware tegen dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo heeft Microsoft laten weten. Via verschillende programma's, zoals de in Windows ingebouwde Malicious Software Removal Tool (MSRT), Windows Defender en Security Essentials, kan de softwaregigant van miljoenen systemen gegevens over malware en infecties verzamelen.
Zo werd de MSRT in het eerste kwartaal van dit jaar elke maand op 600 miljoen computers uitgevoerd. Op deze manier heeft Microsoft een uitgebreid beeld van de dreigingen waar Windows-gebruikers mee te maken hebben. De resultaten worden vervolgens in het Security Intelligence Report gepubliceerd (pdf). Voorheen toonde Microsoft in dit rapport onder andere het aantal besmette Windows-computers, maar die cijfers worden in de 22ste editie van het rapport niet gegeven.
Wel bevat het rapport cijfers over de "encounter rate". Het gaat hier om computers met de beveiligingssoftware van Microsoft die malware tegenkomen en dit aan Microsoft doorgeven. Een tegengekomen dreiging wil echter nog niet zeggen dat de computer ook daadwerkelijk geïnfecteerd is geraakt. In januari kwam 7,4 procent van de Nederlandse Windows-computers nog malware tegen. In februari daalde dit naar 5,9 procent, gevolgd een percentage van 3,3 procent in maart. In het eerste kwartaal van 2016 ging het nog om 15,2 procent van de Windows-computers in Nederland.
Ook wereldwijd is er een afname zichtbaar van het aantal Windows-computers dat met malware in aanraking komt. In januari ging het nog om 10,3 procent van de computers, terwijl dit in februari en maart naar respectievelijk 9,1 procent en 7,8 procent daalde. Als het gaat om "malware encounters" is Bangladesh koploper. Gemiddeld genomen kwam 27 procent van de Windows-computers in het land in het eerste kwartaal in aanraking met malware. Bij de cijfers van Microsoft moet wel worden opgemerkt dat het hier alleen om malware gaat die door de beveiligingssoftware van Microsoft wordt herkend.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.