image

Hof: Bedrijf schond privacy werknemer door chatberichten te monitoren

dinsdag 5 september 2017, 12:07 door Redactie, 4 reacties

Een Roemeens bedrijf heeft de privacy van een werknemer geschonden door zijn chatberichten te monitoren, zo heeft het Europees Hof van de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld. De zaak was door een Roemeense man aangespannen, nadat hij was ontslagen door zijn Roemeense werkgever omdat hij zijn zakelijke Yahoo-account voor persoonlijke communicatie had gebruikt.

Volgens de man had de werkgever zijn recht op respect voor privé- en gezinsleven en correspondentie geschonden. De man werkte van 2004 tot en met 2007 als sales engineer voor het Roemeense bedrijf. Voor zijn werk moest hij een Yahoo Messenger-account aanmaken om vragen van klanten te beantwoorden. In juli 2007 liet zijn werkgever weten dat zijn berichten gedurende meerdere dagen waren gemonitord. Daaruit bleek dat hij het bedrijfsbeleid had geschonden door de dienst ook voor privécommunicatie te gebruiken.

De man was bij Roemeense rechtbanken tegen zijn ontslag en de werkwijze van zijn werkgever in beroep gegaan. De rechtbanken hebben volgens het Europees Hof geen rekening gehouden met het feit dat de werknemer niet van tevoren door zijn werkgever was gewaarschuwd dat zijn communicatie werd gemonitord. Volgens het Hof moet een werkgever een dergelijke waarschuwing geven voordat er met het monitoren wordt begonnen. Ook hadden de Roemeense rechtbanken zich over de privacy van de man moeten buigen. Iets dat niet is gedaan. Daarnaast hadden de rechtbanken niet voldoende afgewogen of er legitieme redenen waren om het monitoren te rechtvaardigen.

Het Hof concludeert dat de nationale Roemeense autoriteiten het recht op privéleven en communicatie van de man niet adequaat hebben beschermd en consequent geen eerlijke balans hebben gevonden tussen de belangen die speelden. Daarom hebben de Roemeense autoriteiten Artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden, aldus de conclusie van het Hof (pdf).

Daarnaast heeft het Hof nog een document (pdf) met vragen en antwoorden over het vonnis online gezet. Daarin staat dat werkgevers de communicatie van werknemers wel mogen monitoren en mensen mogen ontslaan voor het privégebruik van internet op de werkvloer. Het Hof stelt dat werkgevers die monitoren wel voldoende maatregelen moeten treffen om misbruik te voorkomen. Ook moeten werknemers van tevoren zijn ingelicht en moeten er legitieme redenen voor het monitoren zijn.

Reacties (4)
05-09-2017, 12:54 door Anoniem
nos.nl heeft het over e-mail.. ook raar..
05-09-2017, 21:00 door Anoniem
Niet rotzooien onder je baas tijd.
Prive mail vanaf je eigen smartphone sturen.
Time is money and it doesnot grow on trees.
06-09-2017, 08:02 door Anoniem
Een interessante opmerking in de Q&A ontbreekt in alle berichtgeving "However, the Court considers that States should ensure that, when an employer takes measures to monitor employees’ communications, these measures are accompanied by adequate and sufficient safeguards against abuse."

Zelf hebben we in de gedragscode opgenomen dat de bestuurder goedkeuring dient te geven op het moment dat we van mening zijn dat het internetverkeer/computergebruik van een medewerker moet worden onderzocht. De enige uitzondering hierop is wanneer bedrijfscontinuïteit in gevaar komt (overbelasting van resources bijv). Alleen in je beleid melden dat je medewerkers kunt monitoren bij verdenken van misbruik is dus niet genoeg!
06-09-2017, 18:06 door Anoniem
Door Anoniem: Niet rotzooien onder je baas tijd.
Prive mail vanaf je eigen smartphone sturen.
Time is money and it doesnot grow on trees.

Inderdaad, belachelijke gedoe om elk uur aan je familie te vragen of de tee wel warm is. Lijkt tegenwoordig wel een kleuterklas.

Prive mail vanaf je eigen smartphone sturen, in je pauze
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.