Bij een recente phishingaanval hebben criminelen van gehackte LinkedIn-accounts gebruik gemaakt om slachtoffers naar een zogenaamde inlogpagina van Google te lokken. Via de gehackte LinkedIn-accounts werden privéberichten naar contacten op het zakelijke sociale netwerk gestuurd.
Daarin werd gesteld dat de afzender een document via GoogleDrive had gedeeld. De afgekorte link wees echter naar een phishingpagina waar de gebruiker om de inloggegevens van zijn Google-account werd gevraagd. Als gebruikers hun gegevens invoerden werd er een echt document op GoogleDrive getoond. De aanvallers maakten ook gebruik van premium LinkedIn-accounts. Deze accounts hebben de mogelijkheid om via de InMail-feature berichten te versturen naar mensen die geen direct contact zijn.
Doordat er van een url-verkorter gebruik werd gemaakt kon onderzoeker Jerome Segura van anti-malwarebedrijf Malwarebytes het aantal clicks op de afgekorte link in het bericht achterhalen. Volgens de statistieken is de link 256 keer geopend. Dat zegt niets over het aantal slachtoffers, aangezien alleen het aantal clicks wordt bijgehouden, niet hoeveel mensen daadwerkelijk hun gegevens invulden.
Segura stelt dat dit soort aanvallen via social media niet nieuw zijn, maar het wederom laat zien hoe lastig het is om kwaadaardige activiteit te blokkeren als het van vertrouwde gebruikersaccounts afkomstig is, laat staan de accounts van collega's of kennissen. Dit maakt dergelijke aanvallen ook veel geloofwaardiger voor potentiële slachtoffers en kan voor een sneeuwbaleffect zorgen als ook de accounts van slachtoffers worden gebruikt om phishinglinks te verspreiden, aldus de onderzoeker.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.