Door Anoniem: Door Anoniem: Nee. Dat is "de samenleving".
[...]
(waarom hebben we een op de acht mensen aan administratieve rijksoverhead nodig, bovenop al die managers en andere overhead toch al in het bedrijfsleven?)
Je noemde zelf het woord samenleving. In een samenleving zijn er dingen die je --- daar komt 'ie ---
samen te regelen hebt. Omdat commerciële partijen andere belangen nastreven dan het gezamenlijke belang heeft het nut om een organisatie of groep van organisaties te hebben die dat werk niet uit winstoogmerk maar voor het algemeen belang doet.
In theorie, ja, hoewel daar vanalles op aan te merken is. Bijvoorbeeld dat commerciële partijen die echt alleen op de centjes letten vrij snel draagvlak, en dus klandizie, en dus overlevingskansen, laat staan mogelijkheden nog winst te draaien, verkwanselen.
Overheden hebben net zo goed niet automatisch het beste met het volk voor. Dat kun je vrij goed zien aan onze eigen overheid, waar politieke en ambtelijke belangen nogal eens de belangen van de burgerij verdringen.
Overigens geef je geen antwoord op de vraag waarom we 1/8ste van de werkzame bevolking kwijt zijn aan overheidoverhead.
Dat is een belangrijk deel van waar overheden voor zijn.
De overheid is er dus in theorie
voor het volk, maar dat wil niet zeggen, zoals je dat wel zei, dat overheid en volk hetzelfde zijn. Het is vrij duidelijk dat dat toch net niet het geval is.
Over hoe veel of hoe weinig je daar wilt onderbrengen kan je van mening verschillen, en goede intenties garanderen niet dat het altijd goed functioneert, maar ik hoop niet dat je zo naïef bent om te denken dat dat vanzelf goed gaat als maar zoveel mogelijk iedereen zijn eigen gang gaat.
Dat heet "vrije marktdenken", en kijk eens waar dat populair is? (Wat dezelfde vraag nog onbeantwoorder laat.)
We hebben onze dijken en andere infrastructuur aanzienlijk beter op orde hier dan in de VS. En is het je opgevallen dat de landen die het meest stabiel, welvarend en gelukkig zijn opvallend vaak een grote overheid en een hoge belastingdruk hebben? En nee, dat zijn niet meteen landen waar de overheid alles bezit. Het suggereert wel dat je voor de beste uitkomst ook niet bij het andere uiterste moet aankloppen maar de juiste balans moet zoeken.
Mischien ook leuk om eens te kijken waar al die welvaart toch vandaankomt.
In ons geval schieten me zo direct twee factoren te binnen: 1) Onze niet aflatende drang onszelf te verbeteren, iets wat volgens onderzoekers als een duidelijk onderscheid tussen ons (en Engeland) en de rest van de wereld zichtbaar was tussen de tiende en de achttiende eeuw, in de vorm van snellere stijging van het BNP vergeleken met de rest. En 2) de gasbel, die we grif verpatst hebben.
Ik denk eigenlijk dat de landen met grote welvaart dat veel meer ondanks dan dankzij de enorme belastingdruk weten te doen. In ieder geval, het feit kale dat er zowel grote welvaart als grote belastingdruk is, wil niet zeggen dat je het eerste aan het tweede kan toeschrijven.
En als je eerlijk gaat rondkijken kun je vrij snel zien dat Europa best wel achterloopt op de rest van de wereld qua groei en toekomstvastheid, en dat wij onze welvaart genieten dus alweer ondanks, en niet dankzij, al die eurocratische regeltjes.
Ik snap niet waarom je denkt dat "een boosaardig complot de meest geruststellende uitleg voor het gezamenlijk gedrag" is,
Die acute stelligheid voeg je zelf toe, want hij zat niet in het origineel.
ik vind doelbewust het algemeen belang ondermijnen bepaald niet geruststellend.
Dat was ook niet dat er stond. Wel dat er nog ongeruststellendere alternatieven bestaan.
En ik snap ook niet waarom je liever een geruststellende uitleg zou horen dan een uitleg van wat er werkelijk gaande is.
Dat stond er ook al niet.
Of bedoel je misschien dat een complot geruststellend is omdat dat aan een simpel "alles is een complot"-wereldbeeld voldoet en is het bedreigend voor je als je je hersens moet breken over een werkelijkheid die ingewikkelder en genuanceerder is? Als dat het is heb ik slecht nieuws voor je: de werkelijkheid is aanzienlijk complexer en genuanceerder. En je lost geen enkel probleem op door jezelf wijs te maken dat alles een complot is.
Ik denk dat je het punt niet helemaal gesnapt hebt.
Dat zie je ook in het bedrijfsleven. Grote organisaties hebben er al snel last van en de overheid is groot.
Dat grote organisaties log zijn en er patronen ontstaan die je er moeilijk weer uitkrijgt is evident, maar daarmee zijn het nog geen complotten waar je mee te maken hebt.
Van gure winterstorm naar stille winterdag. Erg warm ben je nog niet.
Tja, als ik de rest van je reactie lees zit je zo vol met eenzijdige oordelen over hoe overheid en politiek functioneren dat ik er onmiddelijk het beeld bij krijg dat je met een hakken-in-de-grond-mentaliteit aan kwam zetten waar moeilijk mee samen te werken is.
Mwa, dat lees je er vooral zelf in.
Als ik op mijn eigen (overigens niet recente) ervaringen afga en hoor wat mensen die ik nu ken die bij diverse overheidsdiensten werken dan zie ik een hoog gehalte aan mensen die voor een overheidsbaan kiezen omdat ze iets voor de samenleving willen betekenen en vinden dat het bedrijfsleven daar niet de meest geschikte plek voor is.
En dat levert op zichzelf ook zo z'n eigen problematiek op. Bijvoorbeeld het institutionele geloof dat de Ambtenaar de eerlijkheid in pacht heeft. Dat is ook waar veel ondernemers keer op keer weer tegen oplopen: Aangestelde Betweters die nog nooit --zoals een ondernemer dat elke dag doet-- enig risico hebben moeten nemen en toch de wereld even komen vertellen hoe het allemaal wel moet. Een bekende klacht over het Ambtelijke.