Legale afnemers hebben geen goede reden om de microfoon uit hun telefoon te slopen, zo stelt officier van justitie Martijn Egberts in een rapport over de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit in 2016 (pdf). Egberts reageert in het rapport op de zaak rond Ennetcom, een bedrijf dat aangepaste BlackBerry-smartphones leverde om versleuteld mee te communiceren.
Een niet bij naam genoemde politieman die in het rapport wordt gequote laat weten dat steeds meer criminelen gebruik maken van Blackberry's die niet aftapbaar zijn. "Vanaf 2012 zien we die pgp-telefoons vaker opduiken bij aanhoudingen en doorzoekingen." De politieman merkt op dat pgp-versleuteling op zichzelf niet illegaal is. "Maar omdat de anonimiteit van de communicatie zo sterk is, zien we dat de verkeerde mensen voor grof geld zo'n aangepaste telefoon aanschaffen."
"Ennetcom verkocht volledig versleutelde telefoons die niet afluisterbaar zijn en waar geen microfoon meer in zit. Ook is de gps-functie onbruikbaar gemaakt. Je kunt je afvragen waarom iemand daar zo veel geld voor neertelt. Legale afnemers hebben geen goede reden om de microfoon uit de telefoon te laten slopen", zegt Egberts. Vorig jaar adviseerde klokkenluider Edward Snowden juist nog dat mensen die niet willen worden bespioneerd of afgeluisterd er verstandig aan doen om de microfoon en camera uit hun smartphone te verwijderen.
De servers van Ennetcom werden vorig jaar offline gehaald, wat het einde van het versleutelde communicatienetwerk betekende. De centrale server van het bedrijf die zich in Canada bevindt wordt door de Canadese autoriteiten in beslag genomen, waarna er een kopie naar Nederland wordt gestuurd. Om toegang tot de data te krijgen heeft het Team High Tech Crime (THTC) van de politie het Ennetcom-systeem zelf nagemaakt om daarna één voor één de beveiligingslagen te kraken. "We kwamen steeds een stapje verder om de beveiliging op te heffen en de benodigde encryptiesleutels te achterhalen", zegt een van de technische rechercheurs.
Na ruim twee maanden digitaal onderzoek lukt het de politie met behulp van het NFI in november 2016 om bij de verborgen data te komen. Volgens het rapport dachten criminelen dat als ze de berichten van hun telefoon verwijderden die ook daadwerkelijk weg waren. Ze bleven echter nog op de centrale server van Ennetcom staan, waar ze uiteindelijk door de politie konden worden ingezien.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.