Een groep maatschappelijke organisaties, aangevoerd door het Platform Bescherming Burgerrechten, start een bodemprocedure tegen de Nederlandse Staat over het risicoprofileringssysteem SyRI. De rechtszaak heeft als doel om de risicoprofilering van onverdachte burgers in Nederland te stoppen.
In SyRI, het Systeem Risico Indicatie van het ministerie van SZW, worden persoonsgegevens van Nederlandse burgers samengevoegd en geanalyseerd. Zo vindt er aan de hand van algoritmen een risicoanalyse van de data plaats. "Wanneer volgens SyRI sprake is van een verhoogd risico op overtreding van één van de vele wetten die het systeem bestrijkt, worden zij opgenomen in het Register Risicomeldingen, dat toegankelijk is voor vele overheidsinstanties", aldus het Platform Bescherming Burgerrechten.
Volgens de organisatie weten burgers niet dat ze via SyRI worden geprofileerd, maar kan het systeem ingrijpende gevolgen hebben. "Overheidsinstanties kunnen naar aanleiding van een risicomelding boetes opleggen, uitkeringen intrekken of een strafrechtelijke procedure starten. Het is voor de burger onmogelijk te achterhalen hoe een risicomelding tot stand is gekomen en om een onjuiste melding te weerleggen. In de praktijk komt dit neer op een omkering van de bewijslast."
Sinds de invoering eind 2014 zijn er al tienduizenden Nederlandse burgers door SyRI geprofileerd, zo laat het Platform Bescherming Burgerrechten weten. De coalitie achter de rechtszaak, die verder bestaat uit het Nederlands Juristencomité voor de Mensenrechten (NJCM), Stichting Privacy First en Stichting KDVP, is van mening dat SyRI in strijd is met het recht op privacy zoals beschreven in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Volgende week vrijdag start er een campagne om een publieke discussie in gang te zetten over de inzet van risicoprofilering door de overheid en de impact die dit heeft op individuele rechten en vrijheden en het functioneren van de democratische rechtsstaat.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.