image

Nieuwe techniek detecteert illegaal filmen door drones

maandag 15 januari 2018, 10:00 door Redactie, 19 reacties

Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit en het Weizmann Institute of Science hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om het illegaal filmen door drones te detecteren. Volgens de onderzoekers vormen drones een nieuwe dreiging voor de privacy van mensen.

"We leven in een tijdperk waar iedereen met een drone met videocamera de privacy van een ander kan binnendringen door het doelwit in zijn of haar privéruimte te filmen", zo laten de onderzoekers in hun rapport weten. Ze merken op dat er verschillende methodes zijn voorgesteld om drones in een omgeving te detecteren, maar dat die allemaal hetzelfde probleem hebben. Ze kunnen namelijk niet precies identificeren wat er wordt gefilmd of bekeken en kunnen zo geen onderscheid maken tussen het legitieme gebruik van een drone en het illegaal gebruik waarbij iemands privacy wordt geschonden.

Moderne drones beschikken over een zogeheten first person view (fpv), waarbij de bestuurder in real-time met de drone kan meekijken om die te besturen. Hiervoor beschikt de drone over een camera die het beeld naar de bestuurder streamt. De aanwezigheid van fpv biedt een "uitstekende infrastructuur" voor een kwaadwillende bestuurder om de privacy van mensen ongemerkt te schenden, aldus de onderzoekers. De bestuurder hoeft namelijk niet in de buurt van de drone of het doelwit te zijn. Het verkeer tussen de drone en de bestuurder is daarnaast versleuteld en het biedt hoge beeldresoluties.

Ondanks het gebruik van een versleutelde videostream kan iemand die de videostream kan onderscheppen toch achterhalen wat er wordt gefilmd, merken de onderzoekers op. Hiervoor wordt er van een "fysieke stimulus" gebruikgemaakt. Door het doelwit van de drone te laten flikkeren verandert de bitrate en kan er worden afgeleid wat er wordt gefilmd. Als test maakten de onderzoekers gebruik van een "smart glas" dat donker en lichter kan worden. Daarmee is het mogelijk om een knipperend effect te creëren. Voor de tweede test werd iemand voorzien van een t-shirt met een knipperende led-strip.

Het effect van het knipperen is in de bitrate merkbaar, waardoor kan worden afgeleid wat de drone filmt. Volgens de onderzoekers kan de techniek mensen helpen die zich tegen het illegaal filmen door drones willen beschermen of dit willen aantonen. Aan de andere kant noemen de onderzoekers in hun rapport (pdf) verschillende manieren waarop dronebestuurders weer tegenmaatregelen kunnen nemen, zoals het gebruik van een vaste bitrate

Image

Video - Game Of Drones - Detecting Streamed POI from Encrypted FPV Channel. Bron: YouTube

Reacties (19)
15-01-2018, 10:29 door Anoniem
Ik vind privacy zeker een belangrijk punt. Woon zelf bewust in een buitengebied, daarvoor gekozen voor mijn rust, privacy en ik loop graag naakt. Dat kan hier prima, mijn 2 enigste buren wonen 300 meter verderop (waarvan 1 een naturisten camping) en alles om mij heen is dichtbegroeid en niet door te komen. Ook hebben wij 2 honden lopen die meteen aanslaan als er iemand in de buurt van de toegangspoort zou komen, wat zelden voorkomt.
Zou het heel erg vinden als iemand boven of naast mijn terrein zou vliegen met een drone, of ik nu gekleed ben of niet.
Ik woon overigens in het achterland in Portugal :-) Maar mijn mening zou in Nederland hetzelfde zijn.
15-01-2018, 11:05 door Anoniem
Hahaha en dat van een universiteit. Als ik een drone fabrikant was had ik even een software update uitgebracht die een constante hoeveelheid data streamt. Volgens mij zijn die er al, wat ik heb ooit iets gelezen over identificatie op basis de grootte van packetjes in https verkeer.

En eh, hoe detecteren ze een iets wat gewoon staat op te nemen, lijkt me sterk dat al die 4k camera's live streamen tegenwoordig.

Ik hoop dat dit meer een practicum was voor wat studenten, en er geen EU research geld naar dit project is gegaan.
15-01-2018, 11:56 door Anoniem
Ben benieuwd of het nog steeds te detecteren is als de drone een constant bitrate gaat gebruiken voor de video-overdracht.
15-01-2018, 13:08 door Anoniem
Door Anoniem: Hahaha en dat van een universiteit. Als ik een drone fabrikant was had ik even een software update uitgebracht die een constante hoeveelheid data streamt. Volgens mij zijn die er al, wat ik heb ooit iets gelezen over identificatie op basis de grootte van packetjes in https verkeer.
Ja en zo worden we door die hippe luitjes bij universiteiten enzo steeds verder benadeeld. Onze systemen worden
trager, onze radiobanden worden volgepompt net nutteloze data, allemaal om de meest onwaarschijnlijke scenario's
te kunnen afweren (terwijl het normale gebruik wel benadeeld wordt).
15-01-2018, 14:08 door Anoniem
Door Anoniem: Hahaha en dat van een universiteit.
Ik herinner me geen bericht waarin stond hoe jij dit idee al eerder had bedacht en had gedemonstreerd dat het werkt, of vergelijkbaar onderzoek. Heb je een link voor ons waar je superioriteit uit blijkt?
Als ik een drone fabrikant was had ik even een software update uitgebracht die een constante hoeveelheid data streamt.
Als ik een dronefabrikant was zou ik totaal geen boodschap hebben aan mensen die mijn produkten gebruiken om de privacy van anders willens en wetens te schenden en daarbij als de dood zijn voor hun eigen privacy. Ik zou mijn drones namelijk voor legaal gebruik verkopen en niet voor illegaal gebruik, en me niet medeplichtig willen maken aan dingen waar ik dan mede-aansprakelijk voor kan worden gehouden. Misschien zijn er fabrikanten van spionagesnufjes die er wel gevoelig voor zijn, maar ik denk niet dat dat dat de insteek van de typische drone-fabrikant is.
Volgens mij zijn die er al, wat ik heb ooit iets gelezen over identificatie op basis de grootte van packetjes in https verkeer.
Leg eens uit hoe dat precies werkt?
15-01-2018, 15:13 door Anoniem
Door Anoniem: [...]

Ik hoop dat dit meer een practicum was voor wat studenten, en er geen EU research geld naar dit project is gegaan.

Aangezien het twee Israëlische instituten zijn denk ik niet dat hier (veel) EU geld naar is gegaan..
15-01-2018, 15:13 door Krakatau
Door Anoniem: Als ik een drone fabrikant was had ik even een software update uitgebracht die een constante hoeveelheid data streamt. Volgens mij zijn die er al, wat ik heb ooit iets gelezen over identificatie op basis de grootte van packetjes in https verkeer.

Dat kost wel WiFi-bandbreedte en zal dus niet met open armen worden ontvangen door fabrikanten. Indien de drone verder van de bestuurder af is verzwakt het WiFi-netwerk en heb je alle beschikbare bandbreedte nodig.
15-01-2018, 16:09 door spatieman
right, en iedereen heeft een wideband SDR receiver in huis staan die dit monitort.
15-01-2018, 16:46 door Anoniem
Volgens mij detecteert zo'n apparaat het filmen door drones. Over de legaliteit zal het apparaat weinig kunnen vertellen.
15-01-2018, 18:01 door Anoniem
Net als met vissen zou dit toch aan een vergunning kunnen worden gelinkt.
Illegaal vissen is verboden en ook vliegen binnen een stiltegebied.

Geen drone vliegen zonder drone-brevet?

Alleen ja dat soort wet- en regelgeving geldt weer niet voor de regelgever.
Dat is steeds het jammere.

Andre Rieu is wel beboet destijds, wat filmde zijn drone eigenlijk?
Oh, hij mocht daar niet vliegen..

Tijd voor het UBER-"coin" team om hier wat op te verzinnen.
Drones die hun taxies volgen?
Zij frustreren gaarne overheidsbemoeienis en controles.

Binnen de heggen van het Weizmann instituut wordt heel wat slims uitgevogeld.
Ze deden eerder al proeven met trillende vensters en wifi en zo, sabra slimmerikjes.
15-01-2018, 18:22 door Anoniem
Kijk, er is ook goed nieuws en dat is dat men wel nadenkt over de problematiek die camera's brengen.

Zelf zou ik inzetten op een 360graden camera (gesloten systeem waar zelf geen beelden uit komen) met beeldherkenning om drones te herkennen en eventueel over te nemen m.b.v. een door de leverancier up te daten database met scripts, passwords en encryption-schemes. Zodat als de drone boven privé grond vliegt deze daar land en een nieuwe eigenaar heeft. Buiten privé grond zou de 360graden camera een laser in de lens van de drone kunnen richten. Of zelfs een gerichte radiobundel met hoog vermogen om de electronica van de drone te frituren of te voorkomen dat hij op GPS weg kan vliegen.
15-01-2018, 19:09 door Anoniem
Tijd voor luchtafweer!
Waar heb ik mijn windbuks gelaten?
15-01-2018, 19:34 door Anoniem
Volgens mij zijn die er al, wat ik heb ooit iets gelezen over identificatie op basis de grootte van packetjes in https verkeer.
Leg eens uit hoe dat precies werkt?[/quote]
Is niet relevant voor het onderwerp hier, is complex maar wel de moeite waard om op te zoeken.
15-01-2018, 20:18 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem: Hahaha en dat van een universiteit. Als ik een drone fabrikant was had ik even een software update uitgebracht die een constante hoeveelheid data streamt. Volgens mij zijn die er al, wat ik heb ooit iets gelezen over identificatie op basis de grootte van packetjes in https verkeer.
Ja en zo worden we door die hippe luitjes bij universiteiten enzo steeds verder benadeeld. Onze systemen worden
trager, onze radiobanden worden volgepompt net nutteloze data, allemaal om de meest onwaarschijnlijke scenario's
te kunnen afweren (terwijl het normale gebruik wel benadeeld wordt).

HaHaha en dat van een universiteit...Hippe luitjes van universiteiten....hahhaha

Even enkele van 'die hippe luitjes' uit het verleden:

Bill Gates (Harvard)
Bill Atkinson (University of California)
Douglas Englebart (Oregon State College)
Tim Berners- Lee (Queen's College - Oxford)
16-01-2018, 07:23 door Anoniem
Door Anoniem: Volgens mij detecteert zo'n apparaat het filmen door drones. Over de legaliteit zal het apparaat weinig kunnen vertellen.
Wel dus. Door het object of de persoon dat/die niet gefilmd zou mogen worden te laten 'knipperen' kan aan het onderschepte signaal van de drone afgeleid worden of dat object of die persoon wel-of-niet gefilmd wordt.
16-01-2018, 14:48 door Anoniem
@ anoniem van 18:22

Uw actie ruiken naar eigen richting.

Mag dat wel, spiegel-reflectie terug-pesten tegen de drone camera boven u?

Waarom Floris V zijn slechtvalk niet weer teruggegeven?

Roofvogel de drone laten "slaan".

Blaas de jachthoorn, op ter drone drijfjacht.

Wel eerst een dreigingsanalyse doen en alleen voorbehouden binnen gerichte politie-acties.
16-01-2018, 15:27 door Anoniem
Ja en zo worden we door die hippe luitjes bij universiteiten enzo steeds verder benadeeld. Onze systemen worden
trager, onze radiobanden worden volgepompt net nutteloze data, allemaal om de meest onwaarschijnlijke scenario's
te kunnen afweren (terwijl het normale gebruik wel benadeeld wordt).

Volgens mij snap jij niet wat mensen aan universiteiten doen. Of bovenstaande zaken wel/niet worden gerealiseerd ligt aan commerciele bedrijven, die de oplossingen die je koopt maken. Of wordt jouw systeem trager door een wetenschappelijk proefschrift ? ;)
16-01-2018, 15:29 door Anoniem
Wel dus. Door het object of de persoon dat/die niet gefilmd zou mogen worden te laten 'knipperen' kan aan het onderschepte signaal van de drone afgeleid worden of dat object of die persoon wel-of-niet gefilmd wordt.

Wat zegt dat over de legaliteit ? Helemaal niets. Het filmen van die persoon kan legaal, danwel illegaal zijn. Hangt maar net van de situatie af. Dat een lampje knippert wil niet zeggen dat er een wet wordt overtreden.
16-01-2018, 16:18 door Anoniem
Er kan ook op andere frequenties video verstuurd worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.