Door sjonniev: En weer een burgemeester die de wet niet kent, of hem bewust overtreedt. Is de burgemeester nu ook aansprakelijk voor het verlies wat het gesloten zijn van een winkel oplevert? Ik neem aan van wel.
Waarschijnlijk bewust overtreden. De geleden schade zou verhaald moeten kunnen worden als die aantoonbaar gemaakt kan worden. Het probleem hier is dat de mensen die namens de overheid dit soort dingen doen niet persoonlijk verantwoordelijk gehouden kunnen worden. Als de overheid een zeker verschijnsel (in dit geval de verkoop van die telefoons) onwenselijk acht maar geen juridische middelen heeft om het te stoppen (hier omdat de verkoop niet verboden is en het dus gewoon een winkel is die legale producten verkoopt) dan kunnen ze ervoor kiezen om toch tot sluiting over te gaan, wetende dat de rechter er uiteindelijk een eind aan zal maken. Wat ze winnen is tijdelijke sluiting, tijdelijke stopzetting van de verkoop, imagoschade voor de winkelier die geassocieerd wordt met onwettige praktijken, mogelijk een faillisement van de winkel, en het kunnen zeggen dat "ze alles proberen maar de wet er niet naar is", en vervolgens oproepen wetgeving strenger te maken. Wat ze verliezen is, de facto, helemaal niets. De overheid, lees de belastingbetaler, betaald de proceskosten en eventuele schadevergoeding. De ambtenaren en politici die het besloten hebben eten er geen boterham minder om en zijn in vrijwel alle gevallen volledig gevrijwaard van juridische gevolgen.
Ditzelfde verschijnsel doet zich vaker voor, bijvoorbeeld bij het herhaald arresteren van demonstranten (pegida, anti-monarchie) waarvan eigenlijk al wel duidelijk is dat ze in hun recht staan en gelijk zullen krijgen maar die dan op dat moment toch even voor een paar uur in de politiecel worden gestopt.
Dat bewijst dat de wat (sic) juist aangepast moet worden. Er is geen normaal persoon die zo'n telefoon koopt.
Dat is een van de meest vreemde redeneringen die ik in tijden gezien heb. Afgezien van het feit dat er verschillende legitieme redenen zijn waarom iemand zo'n telefoon zou willen hebben (bedrijfsspionage is een echt bestaand iets) is het absurd om te stellen dat legale, nuttige producten verboden zouden moeten worden omdat "normale" personen die producten niet kopen. Deze telefoons zijn inderdaad geen warme broodjes, het zijn producten voor een vrij kleine doelgroep, maar dat is geen enkele reden an sich om ze te verbieden.
Het enige probleem is de 'ik heb niks te verbergen' mentaliteit. DAT zou aangepast moeten worden.
Klopt, voor de gemiddelde Nederlander is het een soort dwangneurose om toch maar vooral uit te dragen en te laten zien dat ze "normaal" zijn. "Anders" zijn wordt gezien als onwenselijk en mogelijk crimineel. Het begint met 's avonds de gordijnen open laten en loopt via "dingen die normale mensen niet gebruiken zijn daarom dus alleen voor criminelen en dat zou verboden moeten worden" tot "ik heb niets te verbergen dus iedereen mag alles zien". We zijn, als volk, slaafs en volgzaam en veel mensen zien dat zelfs als een deugd. Ik vraag wel eens aan mensen die roepen dat ze niets te verbergen hebben of ik camera-opnames mag komen maken de volgende keer als ze zich bezighouden met volstrekt normale en volstrekt legale dingen die normale mensen doen, zoals douchen, toiletbezoek, pornografisch materiaal bekijken, sex hebben met hun partner, spreken met hun partner over politiek of asielbeleid, praten over de opvoeding van hun kinderen of tijdens het consult met de huisarts. ineens blijken ze dan meestal toch een sterke behoefte aan privacy te hebben, maar, zo vermelden ze altijd expliciet, ze hebben niets te verbergen want anders zou je wel eens kunnen denken dat ze crimineel zijn. Het is een vreemd soort gevolgtrekking die veel mensen maken, dat wanneer iemand behoefte heeft aan privacy hij of zij waarschijnlijk iets crimineels aan het doen is.