Microsoft wordt door een groot aantal burgerrechtenorganisaties, handelsorganisaties, academici en techbedrijven gesteund in de rechtszaak tegen de Amerikaanse overheid. De Amerikaanse autoriteiten willen toegang tot e-mails die Microsoft op servers in Ierland heeft opgeslagen.
Een rechter had eerder gesteld dat Microsoft de e-mails die zich in Ierse datacentra bevinden aan Amerikaanse inlichtingen- en opsporingsdiensten moet afstaan als die hierom vragen. Volgens Microsoft hebben de Amerikaanse autoriteiten geen bevoegdheid om e-mails in het buitenland via Microsoft op te vragen en moet dit via de juiste juridische kanalen worden gedaan. In hoger beroep gaf de rechter Microsoft gelijk. De zaak wordt op 27 februari door het Amerikaanse Supreme Court behandeld.
In december heeft een aantal organisaties zogenoemde 'neutral amicus briefs' ingediend. Technisch gezien ondersteunen ze hiermee geen van beide partijen in de zaak. Veel van deze inzendingen ondersteunen echter wel Microsofts juridische argumenten. Waaronder de inzendingen van de Europese Commissie, de Ierse regering, de speciaal rapporteur van de VN op het gebied van privacyrechten en een groep hooggeplaatste Amerikaanse politiefunctionarissen. De regering van het Verenigd Koninkrijk viel op door een brief in te dienen die de Amerikaanse regering ondersteunt in deze zaak.
Deze week hebben ook computerwetenschappers hun steun voor Microsoft uitgesproken, alsmede burgerrechtenbewegingen zoals de EFF (pdf). Frankrijk heeft een officiële reactie gegeven waarmee het de amicus brief van de Europese Commissie onderschrijft. De Duitse staatsecretarissen van de ministeries van Justitie en Digitale Infrastructuur hebben deze week in de Duitse krant Handelsblatt hun zorgen geuit over de positie van de Amerikaanse overheid in deze zaak.
"De komende dagen verwachten we een aantal ondersteunende juridische documenten van onder andere het Europees Parlement, Privacy International, Digital Rights Ireland, Europese en Amerikaanse handelsorganisaties en academici. Een aantal grotere brancheorganisaties uit Frankrijk, Duitsland, Polen en Ierland hebben hun amicus brief afgelopen vrijdag al ingediend bij het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten", zo laat Microsoft aan Security.NL weten.
"De gevolgen van de uitspraak voor de privacy van gebruikers zijn zeer groot", aldus de EFF. "Overheden wereldwijd kunnen zich aangemoedigd voelen om talloze e-mails, chats en andere online communicatie die internationale grenzen overgaan te bespioneren als de rechter de kant van de overheid kiest. Microsofts Brad Smith waarschuwt voor de economische gevolgen. "Op dit moment zijn Amerikaanse bedrijven wereldleiders in het aanbieden van clouddiensten. Die leiderschapspositie is gebaseerd op vertrouwen." Een uitspraak in het voordeel van de Amerikaanse overheid zou dat vertrouwen kunnen aantasten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.