Door Anoniem: Rian van Rijbroek vertelde onlangs dat bankieren via mobiele apps enorm onveilig is.
Wat je er ook van vinden, zij had het punt desktop bankieren veiliger te vinden.
De experts die dit bestreden deden dit op basis van redenaties gebaseerd op aannames en niet op basis van feitenkennis!
Van (Nederlandse) banking apps is op het gebied van werking, security en vooral ook privacy niets bekend, ze zijn onderling niet vergeleken en er is ook geen vergelijkbaar onderzoek tussen merken bankingapps op de diverse soorten mobiele platformversies (inclusie de vele onveilige Android versies) en de diverse soorten desktop OS soorten en versies.
Er ontbreekt degelijk onderzoek, laat staan dat er zeer uitgebreid onderzoek bestaat dat je nodig hebt om als expert meer dan heel algemene conclusies te trekken die dus niet kunnen omdat er simpel weg vele variaties zijn.
Er zijn vele variaties en de dame in kwestie had dus best ergens een punt dat je net zo goed kan aannemen dat bankieren op een onveilige smartfone niet veilig is.
Het is in ieder geval tegen de algemene policy van alle Nederlandse banken : de software is niet up to date en dat wordt wel gevraagd.
DIt is dus een welles nietes spel gebaseerd op aannamen en redeneringen daaromtrent en niet op basis van kennis van uitgebreide vergelijkingen en tests.
Die zijn er niet.
Het is dus nogal raar om jezelf expert te noemen als groep en tegelijkertijd een ander gebrek aan expertise te verwijten als je die zelf (puntje bij paaltje) niet hebt (wat is het hier ineens gesmolten boterhoofdjes vet!).
Dan hebben we het nog niet eens over dat haar zogenaamd rare stelligheden worden verweten terwijl de krant er dagelijks bol van staat en al helemaal aangaande jarenlange (onbewezen) beschuldigingen aan het adres van vele landen op aangenomen gedrag in het digitale domein.
Wat overblijft is een rel rondom
zelfbevestigende groepsconsensus en discutabele territoriumdrift : meeste stemmen gelden en wij waren eerst jij nieuwkomertje!
Gaan we helemaal terug naar de basis, de definitie van wat veiligheid dan is dan wordt het helemaal spannend.
Is veiligheid louter eenduidig te definiëren als de kans op ongewenst verlies van waardevol goed?
En wat is dan de definitie van waardevol goed?
Voor mij is bijvoorbeeld privacy ook heel waardevol!
Als we dan terug gaan naar de vergelijking, dan verliezen bankingapps zwaar op het punt voor veiligheid ten opzichte van desktops!!
Op desktops kan je met internetbankieren nog je privacy managen met extra technische middelen, dat kan niet met een bankingapp!
We weten dus heel veel niet, de experts weten dus heel veel niet maar hebben het merkwaardige lef een ander onkunde en gebrek aan kennis te verwijten terwijl ze het zelf op delen niet hebben.
Blijft over de statistiek, hoeveel bankfraude met internetbankieren is er nou eigenlijk nog en hoe is dat verdeeld?
Het staat mij bij dat dat niet zoveel voorstelt in vergelijking met jaren terug, dat maakt de discussie gelijk al heel erg relatief omdat de kans dat het misgaat dus al heel klein is geworden.
Hoe is dan de verdeling?
Hoeveel fraude is er dan naar besturingssysteem, OS versie, browser / app versie?
Dat weten we niet want de cijfers ervan zijn niet specifiek openbaar!
(ik kan me niet herinneren daarvan cijfers te hebben gezien in een nieuws bericht).
Blijft over, algemeen nieuws over malware.
Dat is er (malware) voor de desktop meer met een grote maar!
De diverse appstores zijn bepaald niet waterdicht en er worden voortdurend malafide apps geplaatst en na verloop van tijd gevonden en verwijderd.
Het marktaandeel van verouderde smartfoon OS'en is groot.
Desondanks lijkt het erop dat er nog niet zoveel malware voor de smarphone is als voor de desktop.
Dan zou je kunnen zeggen, minder malware is veiliger!
Maar als we de houding van die experts (bij anderen) eroverheen leggen, dan telt dat natuurlijk niet.
Minder malware is minder misbruik, dan kan je nog niet zeggen dat een systeem veiliger is.
Een heel principiële discussie.
Een discussie die kennelijk alleen gevoerd wordt als het men uitkomt.
(Semantisch) exact en precies zijn als het je uitkomt, wetenschappelijk doen waar je het niet bent.
Dat vind ik de grote waarde van de grote onnodig opgeklopte rel van afgelopen week, rijen die zich sluiten met argumentaties die doen alsof ze op onderzoek en feiten zijn gebaseerd terwijl dat niet zo is.
Dat is niet overtuigend en schrikken dat de media hier niet doorheen prikken maar klakkeloos overnemen, kennelijk is consensus voor media gelijk aan waarheid, meeste stemmen gelden.
NEE DUS : OP TAFEL DIE BANKINGAPP CIJFERS EN VERGELIJKENDE OS ONDERZOEKEN HEREN 'EXPERTS' !!
Tot die tijd kan ik heel goed leven dat bankieren onder de laatste iOS heel veilig is, dat adviseer ik mensen ook, zeker als ze een pc erbij hebben en mits privacy voor hen niet zo telt.
Voor wie privacy wel telt, dan kom je hoe dan ook onherroepelijk uit weer bij een desktop en een goed op privacy geconfigureerde browser en een up to date goed geconfigureerd systeem.
Een redenatie gebaseerd op halve kennis, de kennis van de desktop is er wel waar die van de bankingapps op dit punt volledig ontbreekt; met welke 3rd party partijen maakt die app nog meer verbinding? Zegt de bank er iets over en klopt het wat de bank zegt? Dat weten we niet omdat het %%%% niet onderzocht is: het zal tijd worden!