De verkiezingssoftware OSV die bij de aankomende gemeenteraadverkiezingen wordt gebruikt is aan vervanging toe, zo stelt de Kiesraad naar aanleiding van een onderzoek dat gisteren door beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof openbaar werd gemaakt. Ruwhof publiceerde op zijn blog een analyse van de verkiezingssoftware, waarin verschillende kwetsbaarheden aanwezig zijn.
In totaal zijn er 25 'open beveiligingsrisico's', aldus Ruwhof. Ten opzichte van de vorige beveiligingstest is er niet veel verbeterd, merkt de onderzoeker op. Verder stelt hij dat de verkiezingssoftware gedateerde en onveilige technologie van tien jaar geleden gebruikt en geraffineerde of opportunistische aanvallers de verkiezingsaanslagen waarschijnlijk ongemerkt kunnen beïnvloeden. Ruwhof adviseert in zijn analyse om de uitvoer van de verkiezingssoftware dan ook niet te vertrouwen.
Volgens de Kiesraad verdienen de bevindingen van de onderzoeker nuance en is er geen rekening gehouden met de context waarin de verkiezingssoftware wordt gebruikt. Zo mogen gemeenten OSV uitsluitend installeren op computers die niet zijn verbonden met het internet, om het risico op externe manipulatie tegen te gaan. Daarnaast is OSV ondersteunende software. "In de stembureaus wordt handmatig geteld en het resultaat daarvan wordt neergelegd in papieren processen-verbaal. De inhoud daarvan wordt vervolgens ingevoerd in de computer met behulp van OSV", laat de Kiesraad weten.
De Kiesraad zegt ervan overtuigd te zijn dat gemeenten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid en zullen handelen conform de door de Kiesraad en de minister van Binnenlandse Zaken aangegeven voorschriften. Het openbaar maken van de stembureau-uitslagen en het beschikbaar stellen van de elektronische bestanden aan wie daar om vraagt moet daarnaast helpen bij de transparantie en het vinden van manipulaties.
"Dit alles neemt niet weg dat de huidige software aan vervanging toe is", merkt de Kiesraad op. "Dat is niet nieuw. De Kiesraad is zich dat zeer wel bewust en is dan ook voorstander van de ontwikkeling van nieuwe verkiezingssoftware, liefst op zo kort mogelijke termijn. Dat proces zal moeten beginnen met het in wet- en regelgeving formuleren van nieuwe, scherpere eisen waaraan de software zal moeten voldoen. Hiervoor zijn nu als eerste regering en parlement aan zet."
Afsluitend stelt de Kiesraad dat bij de komende gemeenteraadsverkiezing en het raadgevend referendum de uitslag niet digitaal wordt overdragen. De Kiesraad zelf zal de definitieve uitslag van het referendum ook handmatig vaststellen. "Al met al is de Kiesraad van oordeel dat het gebruik van OSV bij de komende raadsverkiezingen en bij het raadgevend referendum verantwoord is. Kijkend naar de context waarin OSV in de praktijk door gemeenten wordt gebruikt, zijn de risico's klein en beheersbaar."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.