image

Kabinet wil bewaarplicht van ip-adressen en telefoonnummers

maandag 26 maart 2018, 13:41 door Redactie, 38 reacties

Het kabinet wil een bewaarplicht invoeren waarbij providers worden verplicht om ip-adressen en telefoonnummers van gebruikers op te slaan. Wie met wie en waar communiceert zal niet worden opgeslagen, zo laat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief (pdf) aan de Eerste en Tweede Kamer weten in reactie op de uitspraak van het Europees Hof van Justitie 21 december 2016.

Het Hof oordeelde dat EU-landen niet zomaar op grote schaal de locatie- en telecomgegevens van mensen mogen opslaan. In 2014 werd de Nederlandse bewaarplicht al na een gerechtelijke uitspraak buiten werking gesteld. Daarop kwam het kabinet met een nieuw wetsvoorstel. De uitspraak van het hof eind 2016 zorgde ervoor dat dit nieuwe voorstel moest worden aangepast.

Minister Grapperhaus heeft nu een "nota van wijziging" aangekondigd om telecomproviders te verplichten tot het beschikbaar houden van zogenoemde gebruikersgegevens. Hierdoor wordt het voor opsporingsdiensten en Openbaar Ministerie mogelijk om ip-adressen en telefoonnummers te herleiden tot een gebruiker. Deze gegevens geven geen inzage in de contacten en relaties tussen gebruikers, merkt de minister op. Gebruikersgegevens werden ook in het arrest van het Hof niet genoemd.

Volgens het Hof kunnen een combinatie van verkeers- en locatiegegevens een zeer gedetailleerd van het privéleven van mensen geven, zoals hun dagelijkse gewoonten, hun permanente of tijdelijke verblijfplaats, hun dagelijkse of andere verplaatsingen, de activiteiten die zij uitoefenen, hun sociale relaties en de sociale kringen waarin zij verkeren. Wanneer deze gegevens worden opgeslagen kan dit volgens het Hof leiden tot een gevoel van permanente surveillance en bestaat het risico van een "chilling effect" op het gebruik van telecomdiensten door personen.

Voor ip-adressen en telefoonnummers ligt dit wezenlijk anders, schrijft Grapperhaus. "Deze gegevens hebben geen betrekking op het inhoudelijk gebruik van een communicatiedienst, noch op de personen met wie de gebruiker contact heeft, hoe lang diens gesprekken zijn of de locatie van de gebruiker. Uit deze gegevens kunnen geen precieze conclusies worden getrokken over het privéleven van de personen van wie de gegevens zijn bewaard", aldus de minister.

De opslag van deze gebruikersgegevens heeft volgens de minister alleen als doel om achteraf te kunnen vaststellen welke persoon op een bepaald tijdstip gebruik heeft gemaakt van het telefoonnummer of ip-adres dat is aangetroffen in een strafrechtelijk onderzoek. "De inbreuk op de privacy door een verplichting voor aanbieders van telecommunicatie om ip-adressen en telefoonnummers te kunnen herleiden tot een gebruiker, heeft geen betrekking op de communicatie tussen personen en is dus van een geheel andere orde dan bij het bewaren van verkeers- en locatiegegevens", zo laat Grapperhaus weten. De minister is van plan om de nota nog dit voorjaar voor advies voor te leggen aan de afdeling advisering van de Raad van State.

Reacties (38)
26-03-2018, 13:52 door Anoniem
Lukt het niet linksom, dan proberen we het toch gewoon rechtsom?

Ik snap de noodzaak van opsporing wel hoor, maar dit is een variatie verzinnen op een eerdere foute oplossing.
26-03-2018, 13:58 door Anoniem
Godver, klote overheid. Ze willen het gewoon niet begrijpen. Hebben we net de sleepwet weggestemd, gaan we gewoon door met nog meer vastleggen van de burger. Ja, want deze burger is per definitie een crimineel en moeten wij dus monitoren.

Dus dit gaat weer geld kosten, wat daarna blijkt drie keer duurder dan begroot. Vervolgens draait dit, en blijkt de data toch niet bij te dragen aan het terrorisme bestrijden. Want ook dan krijg je gewoon weer de nieuwsberichten dat de terrorist al lang bekend is bij de politie.....

Ik ben blij met mijn eigen VPN servers buiten NL.

TheYOSH
26-03-2018, 14:08 door Anoniem
Voor ip-adressen en telefoonnummers ligt dit wezenlijk anders, schrijft Grapperhaus. "Deze gegevens hebben geen betrekking op het inhoudelijk gebruik van een communicatiedienst.
En wie kan mij garanderen dat het inhoudelijk gebruik wél boven water komt drijven in combinatie met de nieuwe Aftapwet? Dan snijdt het mes dan toch aan twee kanten, en niet aan 1 kant.
26-03-2018, 14:09 door Anoniem
Eerst de buspassagierstlijsten en nu dit. Okee, duidelijk. Deze minister is een gecertificeerd burgerhater.

Zit'ie soms op Donner z'n stek te azen?
26-03-2018, 14:17 door Anoniem
benito in da house?

Deze gegevens geven geen inzage in de contacten en relaties tussen gebruikers, merkt de minister op. Gebruikersgegevens werden ook in het arrest van het Hof niet genoemd.
doet de aivd wel voor hem

Volgens het Hof kunnen een combinatie van verkeers- en locatiegegevens een zeer gedetailleerd van het privéleven van mensen geven, zoals hun dagelijkse gewoonten, hun permanente of tijdelijke verblijfplaats, hun dagelijkse of andere verplaatsingen, de activiteiten die zij uitoefenen, hun sociale relaties en de sociale kringen waarin zij verkeren. Wanneer deze gegevens worden opgeslagen kan dit volgens het Hof leiden tot een gevoel van permanente surveillance en bestaat het risico van een "chilling effect" op het gebruik van telecomdiensten door personen.
tijd om je telefoon te isoleren als je haar niet gebruikt (alleen mogelijk bij niet telefoon verslaafden)

De opslag van deze gebruikersgegevens heeft volgens de minister alleen als doel om achteraf te kunnen vaststellen welke persoon op een bepaald tijdstip gebruik heeft gemaakt van het telefoonnummer of ip-adres dat is aangetroffen in een strafrechtelijk onderzoek.
pre paid verbieden komt nog?

De minister is van plan om de nota nog dit voorjaar voor advies voor te leggen aan de afdeling advisering van de Raad van State.
niet om ernaar te luisteren maar als afvink momentje bij de standaard doordruk procedure van al deze maatregelen die bijelkaar de rechtsstaat in haar ondergoed zetten.

het is allang tijd om te vertrekken uit dit gek geworden land dat stiekem, lanzaam maar met regelrechte rutte koers aan het afglijden is naar een politiestaat.
26-03-2018, 14:24 door Anoniem
Aha, de herinvoering van de bewaarplicht .... maar ja, kom maar weer met "ik heb niks te verbergen" opmerkingen.
26-03-2018, 14:35 door Anoniem
Moet ze nu echt alles van iedereen willen weten?
Dit roept gewoon op een tegenreactie vanuit de bevolking.
Iedereen massaal aan bv een VPN?
Privacy moet je wel zelf maken. Van de politiek krijg je die niet.
26-03-2018, 15:08 door Anoniem
Het is toch wel raar hè?

Volgens de overheid dalen de criminaliteitscijfers.
Maar volgens diezelfde overheid moeten IP-adressen en telefonnummers gelogd worden i.v.m. strafrechtelijk onderzoek.

Ik weet het niet hoor, maar ergens voel ik nattigheid...
26-03-2018, 15:21 door Anoniem
Al enige jaren is het bekend dat providers verschillende gebruikers het zelfde IP-adres laten delen, denk maar eens aan een buitenlandse VPN bijvoorbeeld.

Zolang er op provider-niveau geen Carrier-Grade Network Address Translation (CGNAT) wordt gebruikt, kan het nog knap lastig worden om iemand aan illegale activeiten te koppelen met een IP-adres.
26-03-2018, 15:52 door Anoniem
Door Anoniem: Moet ze nu echt alles van iedereen willen weten?
Dit roept gewoon op een tegenreactie vanuit de bevolking.
Iedereen massaal aan bv een VPN?
Privacy moet je wel zelf maken. Van de politiek krijg je die niet.

VPN, Tor, Proxy, IP spoofing, trek het hele arsenaal maar uit de kast.
26-03-2018, 16:20 door Anoniem
want deze burger is per definitie een crimineel en moeten wij dus monitoren.
Zo worden de Palestijnen ook gezien, ze worden gemonitord door de Israëlers en hun eigen regering.
Zij blijken hier een oplossing voor te hebben gevonden maar welke dat is weet ik niet.
26-03-2018, 16:26 door Anoniem
Dit roept gewoon op een tegenreactie vanuit de bevolking.
Allemaal internet opzeggen, maar helaas gaat dat niet meer wij hebben ons zelf verslaafd gemaakt.
26-03-2018, 16:27 door Anoniem
Grapperhaus is niet verteld over Agenda21 is. Neem het deze goede man niet kwalijk.
26-03-2018, 16:27 door Anoniem
De Nederlandse surveillance staatin de steigers.
VPN net als providers zullen data moeten afstaan aan de autoriteiten,
ook als ze bij andere naties vandaan komen.

Het experiment met het vrije internet is voorbij,
all your data and privacy is belong to us (or US),
daarom zit NSA achter anonieme bitcoin transacties aan.

Geen ontsnappen aan de graailust van degenen die het aansturen.
Hoe lang pikt men het nog onvoorwaardelijk, want hypotheek, afhankelijk gemaakt, etc.

Jodocus Oyevaer ergens uit Achter Pommeren
26-03-2018, 16:35 door Anoniem
Hoe lang duurt het nog voor de roverheid mijn werkgever vraagt om salaris op het rekeningnummer van de belastingdienst te storten.
26-03-2018, 16:51 door Anoniem
Volgende stap: prepaid-simkaart verplicht registreren. Anonieme simkaarten worden afgeschaft, verboden. Big Brother wil alles afluisteren en weten wie met wie belt. Politiestaat in wording.
26-03-2018, 16:55 door Anoniem
Ach daar gaan we weer met de bewaardrift van de regering,dit is ook weer zo buitenproportioneel iets.
Hopelijk schiet het Europese hof dit ook af,en gaat deze wet niet door.
Ik heb niets te verbergen,maar er moet niet teveel door de regering worden bekeken hoe de burgers leven in prive sfeer.
Laat het kabinet eerst maar eens luisteren wat de meerderheid van de burgers wil,en daar mee wat gaan doen,dan het referendum afblazen en referenda niet meer na de afschieting van de aftapwet,door te laten gaan.
Ons geen refereanda te laten doen meer ,is net iets als de tong afsnijden zo dat we geen kritiek meer op de regering kunnen hebben.
Dit is echt een ernstige aantasting van de democratie,en gevaar voor een langzaam naderende dictatuur.
Nederland moet een land blijven wat juist trots op de democratie moet zijn.
Laat ze meer in Nederland een Zwitsers voorbeeld nemen,daar is de wil van de bevolking wel altijd rechtsgeldig na een referendum of iets dergelijks.
Daar wordt tenminste naar de burgers geluisterd naar de federale regering uit Bern.
Hier in Nederland drukt de regering dingen door de neus van de burger ook als ze het er helemaal niet mee eens zijn,dan wordt altijd in een wet waar de meerderheid fel tegen gekant is met een foefje toch gekeken om de omstreden wet door te laten gaan.
26-03-2018, 17:00 door Anoniem
Deze gegevens hebben geen betrekking op het inhoudelijk gebruik van een communicatiedienst, noch op de personen met wie de gebruiker contact heeft, hoe lang diens gesprekken zijn of de locatie van de gebruiker.
Ipv4 en al helemaal ipv6 geven wél een locatie prijs... zéker in combinatie met het verlangen bij te houden welk adres van wie is...
26-03-2018, 17:00 door wallum
Internet- en Telecomproviders moeten toch al jaren dagelijks aan het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) doorgeven welke NAW-gegevens bij welke telefoonnummers en IP-adressen horen? Waarom slaan ze die niet zelf op en moeten providers dat nu gaan doen?

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/telecomgegevens-voor-opsporing
26-03-2018, 17:02 door Anoniem
VPN net als providers zullen data moeten afstaan aan de autoriteiten,
ook als ze bij andere naties vandaan komen.

Wat ze niet hebben, kunnen ze ook niet afstaan.

Uitdaging voor de NL-politiek. Hoe dwing je een buitenlands bedrijf (dat niet op Nederlandse bodem actief is) om data te registreren en te overhandigen als ze erom gevraagd wordt?

En tegen de tijd dat dat bedrijf in de pas loopt, zijn er wel weer andere oplossingen.

Whack-a-mole 2.0 komt eraan.
Maar dat snappen deze poltici (nog) niet.
26-03-2018, 17:31 door spatieman
en opeens is 99.9% van de NL bevolking een misdadiger.
maar de echte boef lacht zich kaput en gaat gewoon door met zijn kromme zaakjes.
26-03-2018, 18:54 door Anoniem
In Nederland kan de overheid doen en laten wat ze willen -de compleet afhankelijk en verslaafde nl-eu-burger durft toch niet (collectief) in verzet te gaan. Wij zijn gevangenen van ons eigen creaties; telefoon, computer, internet, televisie, drugs, alcohol, sex, aandacht, status.

De tijd van opstand is voorbij, we klagen en zagen en plagen en vernietigen stilaan de planeet die we bewonen.

De realiteit is dat we als mensheid gefaald hebben! De wereld wordt er niet mooier op en toch blijven we maar doorgaan alsof ons neus bloedt; Opstaan, eten, werken, thuis komen, vrijen eten, slapen, werken, en in het weekend gaan we uit ons bol want dat hebben we nodig. Want veelal zitten we opgesloten in ons bolletje.

Wij kunnen niet met elkaar noch met ons-zelf samenleven. Uitzonderingen daar gelaten maar het overgrote deel van de mens is een verworden tot een heuse parasiet.

Om te kotsen.
26-03-2018, 19:32 door Anoniem
De meeste nederlanders lopen hier wel te klagen,maar protesteren of stemmen,
voor een andere politieke partij dat toch maar niet.

Lekker vvd blijven stemmen pvda of groenlinks beste mensen,
het digitale panopticum is allang aan de gang,te laat zeurpieten.

Veel te naief,en te nuchter geweest,ja nu is het te laat.

The Matrix
26-03-2018, 20:00 door Anoniem
Misschien heeft de wetgever het doel gehad dat opsporing sneller moet werken om van deze gegevens gebruik te kunnen maken.

Dit opslaan zorgt voor luiheid. De politiek hoeft niet toe te geven dat er te weinig capaciteit en kundigheid is om snel bewijs veilig te stellen. De politie hoeft geen haast te maken want de informatie ligt toch op ze te wachten en de slachtoffers hoeven geen haast te maken want om dezelfde redenen. Dus maakt de politiek liever iedereen verdacht.
26-03-2018, 20:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Deze gegevens hebben geen betrekking op het inhoudelijk gebruik van een communicatiedienst, noch op de personen met wie de gebruiker contact heeft, hoe lang diens gesprekken zijn of de locatie van de gebruiker.
Ipv4 en al helemaal ipv6 geven wél een locatie prijs... zéker in combinatie met het verlangen bij te houden welk adres van wie is...

Nee inplaats van zeggen ik heb niks te verbergen , bedenk dan is maar wat heb ik te beschermen. Gaat iemand jou pin aan . Je gesprek met je arts. Nee lijkt me niet.Mensen die roepen ik heb niks te verbergen zijn behoorlijk naief
26-03-2018, 20:27 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe lang duurt het nog voor de roverheid mijn werkgever vraagt om salaris op het rekeningnummer van de belastingdienst te storten.
Dat gebeurt al sinds je loonbelasting betaalt. Kijk maar eens op je loonstrookje hoe 20% van je salaris wordt ingehouden.
26-03-2018, 20:47 door Anoniem
Wat maken mensen zich druk om niets. Er is sowieso de wet ken je klant, die geld voor ieder bedrijf.
De Telco's moeten al lang informatie delen. Met deze wet krijgen ze de plicht om ook een geschiedenis van IP en Telefoonnummers bij te houden (eigenaar gegevens, geen metadata). Bijvoorbeeld voor dynamische IP-adressen, welke klant op welk moment aan welk IP hing.

Dat mijn ISP moet opslaan welk IP ze mij overhandigen is oke. De Overheid krijgt deze gegevens enkel bij een gerechtelijk bevel en kunnen dus niet grasduinen in iedereens geschiedenis. Ik vertrouw mijn ISP dat ze mij verdedigen volgens de juiste juridische procedures.

Dataretention is in mijn ogen onverantwoord (zgn metadata) zonder gerechtelijke tap. Echter is dat niet het huidige onderwerp, maar was dat in ~2004.

Uitdaging voor de NL-politiek. Hoe dwing je een buitenlands bedrijf (dat niet op Nederlandse bodem actief is) om data te registreren en te overhandigen als ze erom gevraagd wordt?
Het gaat ook niet om ieder bedrijf, maar om de definitie Telco / ISP. Een Telco heeft sowieso de plicht om mee te werken aan taps/etc (krijgen ze voor betaald).

Als een buitenlands bedrijf geen internet of telefoondiensten afneemt in Nederland, dan vallen ze natuurlijk niet onder deze wetgeving (direct als Telco/ISP of indirect als klant van een Telco/ISP).
26-03-2018, 22:48 door Anoniem
De opslag van deze gebruikersgegevens heeft volgens de minister alleen als doel om achteraf te kunnen vaststellen welke persoon op een bepaald tijdstip gebruik heeft gemaakt van het telefoonnummer of ip-adres dat is aangetroffen in een strafrechtelijk onderzoek.

Dus op voorhand is de Nederlandse burger al verdacht. In strijd met de Nederlandse Grondwet imho.

Voor ip-adressen en telefoonnummers ligt dit wezenlijk anders, schrijft Grapperhaus. "Deze gegevens hebben geen betrekking op het inhoudelijk gebruik van een communicatiedienst, noch op de personen met wie de gebruiker contact heeft, hoe lang diens gesprekken zijn of de locatie van de gebruiker. Uit deze gegevens kunnen geen precieze conclusies worden getrokken over het privéleven van de personen van wie de gegevens zijn bewaard", aldus de minister.

Maar dat kan dan ineens wel naderhand. Misdaad maar dan andersom. Wordt de naam Roverheid ineens wel heel erg echt.

Wie met wie en waar communiceert zal niet worden opgeslagen, zo laat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief (pdf) aan de Eerste en Tweede Kamer weten in reactie op de uitspraak van het Europees Hof van Justitie 21 december 2016.

Dat klopt, want dat wordt via een andere wet al geregeld: de Wet Inlichtingen en Veiligheid ofwel de Sleepwet. Die hebben we niet weggestemd, we hebben slechts een negatief advies gegeven en is totaal niet bindend. Dus ook die wet gaat gewoon door.

En het venijn is dat je bijna continu hetzelfde IP-adres hebt. Thuis via je snelle internetverbinding over kabel maar ook je mobiel. En hee, die is wel te linken middels GPS-coordinaten en mast-informatie aan waar jij bent met, precies, dat IP-adres. En dan kun je VPN hebben, Tor, Proxy, jouw Point Of Access is toch dat ene IP-adres wat je hebt gekregen van je provider. Enige manier om dat te wijzigen is bewust vernielen van wijkkastje in je straat of dat kabelmodem kapot meppen want nieuwe lease voor IP-adres (en dan nog negen van de tien keer zelfde IP-adres krijgen, hè Ziggo?).

Ik ben dat bewaren en continu surveillance ook spuugzat. Ik ben er niet van gediend dat ik al verdacht ben voordat er überhaupt ook maar een strafbare zaak is.

Ik onderteken mijn belasting voortaan maar met mijn IP-adres, denk ik... Is dan zekerder dan DigiD....
26-03-2018, 23:04 door Anoniem
Door Anoniem: Moet ze nu echt alles van iedereen willen weten?
Dit roept gewoon op een tegenreactie vanuit de bevolking.
Iedereen massaal aan bv een VPN?
Privacy moet je wel zelf maken. Van de politiek krijg je die niet.

Nou, he he, eindelijk beginnen mensen dus dan eindelijk door te krijgen dat privacy altijd je eigen verantwoordelijkheid is en niet het blinde schaap moet zijn dat in de goedheiligheid van een steeds meer dictatoriale regering geloofd of schijn instanties die je op hun blauwe ogen moet vertrouwen dat ze het beste met je voor hebben.
Deze regering zit er echt niet voor ons en krijgen hun orders van machten die ons maar als lastig vee ziet.
Fakebook laat al zien hoe onze rechten niets voorstellen en voor velen is dit nog maar het begin. We gaan bizarre tijden meemaken.
26-03-2018, 23:31 door Anoniem
Door Anoniem: Godver, klote overheid. Ze willen het gewoon niet begrijpen. Hebben we net de sleepwet weggestemd, gaan we gewoon door met nog meer vastleggen van de burger. Ja, want deze burger is per definitie een crimineel en moeten wij dus monitoren.

Dus dit gaat weer geld kosten, wat daarna blijkt drie keer duurder dan begroot. Vervolgens draait dit, en blijkt de data toch niet bij te dragen aan het terrorisme bestrijden. Want ook dan krijg je gewoon weer de nieuwsberichten dat de terrorist al lang bekend is bij de politie.....

Ik ben blij met mijn eigen VPN servers buiten NL.

TheYOSH

Ik denk dat als jezelf geen toegang hebt tot een server maar ergens staat gehost dat derden er wel toegang tot hebben
van de server benaderen of uit het rek halen.

Ik denk dat je beter naar een VPN hoster kunt gaan zoals Mullvad en consorten, scheelt een hoop gedoe.
Je moet wel vertrouwen op hun reputatie maar bij Mullvad heb ik (en velen met mij) dat wel.

Laat ze maar tappen en verzamelen, want wat hebben ze aan mijn IP nummers? Geen bal, want de Zweden trekken zich
van Grappenhauser geen bal aan.

Maar ik ga wat vaker Tor op mijn VPN gebruiken, en ben in mijn browser al over op SOCK5.


Maar 48% van de Nederlanders boeit het toch geen ene reet.

En zo alspen de helft van Nederland.

Tijd voor een nieuw referemdum dan maar tegen het opslaan van IP-adressen ;-)
27-03-2018, 01:01 door Anoniem
Een ip-nummer is geen persoon.

De volgende conclusie is dus onzin. Wie zegt bijvoorbeeld dat ik het ben die dit schrijft?

De opslag van deze gebruikersgegevens heeft volgens de minister alleen als doel om achteraf te kunnen vaststellen welke persoon op een bepaald tijdstip gebruik heeft gemaakt van het telefoonnummer of ip-adres dat is aangetroffen in een strafrechtelijk onderzoek.
27-03-2018, 03:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Uitdaging voor de NL-politiek. Hoe dwing je een buitenlands bedrijf (dat niet op Nederlandse bodem actief is) om data te registreren en te overhandigen als ze erom gevraagd wordt?
Het gaat ook niet om ieder bedrijf, maar om de definitie Telco / ISP. Een Telco heeft sowieso de plicht om mee te werken aan taps/etc (krijgen ze voor betaald).

Als een buitenlands bedrijf geen internet of telefoondiensten afneemt in Nederland, dan vallen ze natuurlijk niet onder deze wetgeving (direct als Telco/ISP of indirect als klant van een Telco/ISP).

VPNs (en daar ging de quote over!) zijn geen telco's/ISPs.

Als jij iets doet dat de overheid niet bevalt en het ip-adres dat daar aan gelinkt is, is van een (buitenlandse) vpn/proxy/tor-server, dan kan de overheid hier nog niets mee. Dit wordt namelijk niet geregistreerd door de telco/isp.

Dus voor alles wat je niet wilt delen met het nieuwsgierig aagje genaamd de overheid ...

Maar blijkbaar is de minister en diens adviseurs (experts?) dit nog niet te binnen geschoten.
27-03-2018, 06:22 door Anoniem
Door Anoniem: Wat maken mensen zich druk om niets.
Het is niet niets.

Er is sowieso de wet ken je klant, die geld voor ieder bedrijf.
Dat is geen reden deze bewaarplicht "niets" te noemen. En wellicht is die wet ook geen goed idee, dus tijd om 'm af te schaffen.

De Telco's moeten al lang informatie delen.
Dat is waar, maar ook daar is het laatste woord nog niet gezegd.

Met deze wet krijgen ze de plicht om ook een geschiedenis van IP en Telefoonnummers bij te houden (eigenaar gegevens, geen metadata). Bijvoorbeeld voor dynamische IP-adressen, welke klant op welk moment aan welk IP hing.
Dat is niet niets. Het is een enorme uitbreiding.

Dat mijn ISP moet opslaan welk IP ze mij overhandigen is oke.
Zeg jij.

De Overheid krijgt deze gegevens enkel bij een gerechtelijk bevel en kunnen dus niet grasduinen in iedereens geschiedenis.
*kuch* sleepwet *kuch*

Ik vertrouw mijn ISP dat ze mij verdedigen volgens de juiste juridische procedures.
Je vindt het dus prima dat je rechtsbescherming verschuift van "verankerd in de wet" naar "het commercieele bedrijf dat mijn ISP toch is zal zich wel voor mijn rechten inzetten, ook al kost het ze bakken met geld en levert het niets op".

Ook dat is niet niets.

Dataretention is in mijn ogen onverantwoord (zgn metadata) zonder gerechtelijke tap. Echter is dat niet het huidige onderwerp, maar was dat in ~2004.
Dat zegt niet dat ze het 14 jaar later niet nog eens goed kunnen vernaggelen.

Het gaat ook niet om ieder bedrijf, maar om de definitie Telco / ISP. Een Telco heeft sowieso de plicht om mee te werken aan taps/etc (krijgen ze voor betaald).
Haha nee. De tapinfrastructuur moeten ze mooi zelf betalen. De controle heeft de overheid, de kosten mag de ISP dragen.
27-03-2018, 09:01 door Anoniem
Door Anoniem: Hebben we net de sleepwet weggestemd, gaan we gewoon door met nog meer vastleggen van de burger. Ja, want deze burger is per definitie een crimineel en moeten wij dus monitoren.

Dus dit gaat weer geld kosten, wat daarna blijkt drie keer duurder dan begroot.
Volgens mij wordt dit al opgeslagen, behalve bij prepaid (nog) niet. Dus met extra kosten valt het wel mee en monitoring wordt toch al gedaan. Enige verschil is dan dat het wettelijk verplicht is.
27-03-2018, 09:16 door Anoniem
De minister zegt over IP-adressen en telefoonnummers "Deze gegevens hebben geen betrekking op het inhoudelijk gebruik van een communicatiedienst, noch op de personen met wie de gebruiker contact heeft, hoe lang diens gesprekken zijn of de locatie van de gebruiker."

Sorry meneer de minister maar een IP adres (die onder de privacy wet als bijzondere categorie is geclassificeerd) is wel degelijk een locatie vast te stellen. Alle Free Wifi hotsports staan nl geregistreerd. dus locatie is heel simpel te achterhalen
27-03-2018, 09:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Deze gegevens hebben geen betrekking op het inhoudelijk gebruik van een communicatiedienst, noch op de personen met wie de gebruiker contact heeft, hoe lang diens gesprekken zijn of de locatie van de gebruiker.
Ipv4 en al helemaal ipv6 geven wél een locatie prijs... zéker in combinatie met het verlangen bij te houden welk adres van wie is...

Nee inplaats van zeggen ik heb niks te verbergen , bedenk dan is maar wat heb ik te beschermen. Gaat iemand jou pin aan . Je gesprek met je arts. Nee lijkt me niet.Mensen die roepen ik heb niks te verbergen zijn behoorlijk naief

Verleerde deel gequote? Begrijp niet hoe dit een reactie op het gequotte stuk zou zijn..
27-03-2018, 15:32 door Anoniem
Door Anoniem:
Maar 48% van de Nederlanders boeit het toch geen ene reet.
Dus als ik "voor" heb gestemd boeit het me geen reet?

Door Anoniem:
Door Anoniem:
Als een buitenlands bedrijf geen internet of telefoondiensten afneemt in Nederland, dan vallen ze natuurlijk niet onder deze wetgeving (direct als Telco/ISP of indirect als klant van een Telco/ISP).

VPNs (en daar ging de quote over!) zijn geen telco's/ISPs.
De VPN dienst maakt gebruik van een Telco/ISP, en daarmee valt de leverancier van een VPN-dienst dus altijd onder die wetgeving.


Als jij iets doet dat de overheid niet bevalt en het ip-adres dat daar aan gelinkt is, is van een (buitenlandse) vpn/proxy/tor-server, dan kan de overheid hier nog niets mee. Dit wordt namelijk niet geregistreerd door de telco/isp.
De Overheid hoeft alleen een tap op je ISP te zetten (of op een kabel righting een VPN dienst), en ze zien de source/destination.
Ze hoeven niet specifiek jouw ISP/Telco te tappen, maar het gaat om de leverancier van je leverancier.


Door Anoniem:
Er is sowieso de wet ken je klant, die geld voor ieder bedrijf.
Dat is geen reden deze bewaarplicht "niets" te noemen. En wellicht is die wet ook geen goed idee, dus tijd om 'm af te schaffen.
Gaat niet gebeuren. Je mag gewoon niet leveren aan criminelen als je daar weet van hebt.


Dat mijn ISP moet opslaan welk IP ze mij overhandigen is oke.
Zeg jij.

De Overheid krijgt deze gegevens enkel bij een gerechtelijk bevel en kunnen dus niet grasduinen in iedereens geschiedenis.
*kuch* sleepwet *kuch*
Onzin. "kabelgebonden tap" staat los van het verkrijgen van de eigenaar-gegevens (van een IP).
Als de diensten toestemming krijgen om een kabel te tappen waar mijn IP op de een of andere manier overheen gaat, weten ze nog niet wie ik ben. Het aanvragen van de eigenaar van een IP op een bepaald tijdstip, zal mij ISP enkel doen na gerechtelijk bevel.


Ik vertrouw mijn ISP dat ze mij verdedigen volgens de juiste juridische procedures.
Je vindt het dus prima dat je rechtsbescherming verschuift van "verankerd in de wet" naar "het commercieele bedrijf dat mijn ISP toch is zal zich wel voor mijn rechten inzetten, ook al kost het ze bakken met geld en levert het niets op".

Ook dat is niet niets.

Dataretention is in mijn ogen onverantwoord (zgn metadata) zonder gerechtelijke tap. Echter is dat niet het huidige onderwerp, maar was dat in ~2004.
Dat zegt niet dat ze het 14 jaar later niet nog eens goed kunnen vernaggelen.
Dit is gewoon niet vergelijkbaar. Volledige dataretention v.s. bijhouden wie op welk moment "eigenaar" van een IP/Telno is. Als IT-community hebben we gezorgd dat ze dat niet doen (volledige metadata). En de huidige wetten neigen ook niet naar volledige dataretention.

Het gaat ook niet om ieder bedrijf, maar om de definitie Telco / ISP. Een Telco heeft sowieso de plicht om mee te werken aan taps/etc (krijgen ze voor betaald).
Haha nee. De tapinfrastructuur moeten ze mooi zelf betalen. De controle heeft de overheid, de kosten mag de ISP dragen.
Of de kosten toereikend zijn valt te bediscussiëren, maar ze krijgen gewoon betaald voor het plaatsen van taps.
28-03-2018, 00:58 door Anoniem
kijk es op www.privacytools.io staan vpns op, en andere tips waar je op moet letten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.