Een werknemer die een softwarelicentie van zijn ex-werkgever gebruikte is niet strafbaar, zo heeft de Rechtbank Den Haag geoordeeld. Een licentiecode kan in juridische zin namelijk niet als 'goed' worden aangemerkt, aldus de rechter. Voordat hij bij zijn werkgever vertrok had de verdachte de licentiecode van een softwarepakket van zijn werkmail naar zijn privé e-mailadres gestuurd.
De verdachte werkte bij een bedrijf dat zich bezighoudt met het verkopen, implementeren en het volledig ondersteunen van software van een Amerikaans softwarebedrijf. Begin 2013 nam een aantal werknemers, waaronder de verdachte, ontslag. Samen met de andere vertrokken werknemers begon de verdachte een nieuw bedrijf dat zich net als de ex-werkgever bezighoudt met het ondersteunen van gebruikers van het Amerikaanse softwarebedrijf.
De verdachte wordt ervan verdacht dat hij als voormalig werknemer na het opzeggen van zijn dienstverband een licentiecode van het softwarepakket naar een privé e-mailadres van zichzelf heeft doorgestuurd en deze vervolgens binnen zijn nieuwe onderneming heeft gebruikt. In een verklaring stelde de verdachte dat hij e-mails naar zijn privé e-mailadres heeft gestuurd, maar dat die geen vertrouwelijke informatie of software bevatten.
Volgens de officier van justitie heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan "bekendmaking" en de via dit misdrijf verkregen gegevens uit winstbejag voor zijn eigen bedrijf gebruikt. De verdediging stelde dat hier geen sprake van een misdrijf is, aangezien een licentiecode geen "goed" is. Daar kan slechts sprake van zijn als degene die daar de feitelijke macht over heeft deze verliest op het moment dat een ander zich de macht hierover verschaft, aldus de verdediging van de verdachte.
De rechtbank stelt dat vaststaat dat de verdachte een licentiecode van zijn werk e-mailadres naar zijn privé e-mailadres heeft gestuurd. Het Openbaar Ministerie heeft echter niet aangetoond dat de licentiecode door een misdrijf is verkregen. Een licentiecode is namelijk geen goed en er is dus ook geen sprake van diefstal of verduistering. "Door het e-mailen van een licentiecode naar het privé e-mailadres van de verdachte heeft het bedrijf de feitelijke macht over de licentiecode niet verloren, althans daarvan is niet gebleken. De licentiecode kan dan ook niet in juridische zin als 'goed' worden aangemerkt. Derhalve heeft de verdachte de licentiecode niet door verduistering dan wel diefstal verkregen", aldus het vonnis.
Ook is er geen sprake van een ander misdrijf. Het enkele e-mailen door een werknemer van gegevens van zijn werkgever naar zichzelf om deze gegevens vervolgens te gaan gebruiken ten behoeve van zichzelf, is naar de huidige stand van zaken geen strafbaar feit, zo stelt de rechtbank verder. Het Wetsvoorstel Computercriminaliteit III stelt het "verduisteren" van gegevens wel strafbaar, maar dit wetsvoorstel is nog niet door de Eerste Kamer aangenomen. "Zonder deze beoogde uitbreiding van het strafrecht is het onderhavige handelen van de verdachte mogelijk wel in strijd met het civiele recht, maar niet strafbaar onder het ten laste gelegde feit", besluit de rechter, die de verdachte vrijsprak van de tenlastelegging.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.