image

Onderzoeksrechter hekelt hulp Facebook in stalkingszaak

maandag 26 maart 2018, 15:25 door Redactie, 8 reacties

De Belgische onderzoeksrechter Philippe Van Linthout heeft uitgehaald naar Facebook omdat de sociale netwerksite niet wil meewerken in een "zware stalkingszaak". En hij is niet de enige. Sommige onderzoeksrechters vragen bedrijven als Google en Facebook niet eens meer om informatie omdat ze toch een negatief antwoord krijgen, aldus Van Linthout tegenover Het Laatste Nieuws (HLN).

Vorige week plaatste de onderzoeksrechter op Twitter het volgende bericht. "De week afgesloten met de vaststelling dat Facebook in een dossier van zware stalking niet wenst mee te werken om privacy redenen en freedom of speech argument, maar kennelijk de data van 50 miljoen klanten heeft weggegeven voor een kiescampagne. Wat moeten we hiermee?"

Van Linthout heeft volgens HLN een officieel informatieverzoek bij Facebook ingediend, maar kreeg nul op het rekest. Er zou namelijk geen sprake van stalking zijn, maar van de vrijheid van meningsuiting. Ook speelt de privacywetgeving mee. "Van zulke dingen breekt mijn klomp", aldus Van Linthout, "Sommige onderzoeksrechters vrágen bedrijven als Google en Facebook zelfs al niet meer om hulp. Omdat ze op voorhand weten dat ze toch naar hun informatie kunnen fluiten."

De onderzoeksrechter merkt op dat justitie in veel zware dossiers afhankelijk is van informatie uit het buitenland. "Terwijl die bedrijven zelf bepalen of ze ons helpen of niet. Dat is gewoon niet meer werkbaar." Hij vindt dat rechters in de privacy moeten kunnen "snijden" als dat nodig is om een misdrijf te voorkomen en de waarheid te achterhalen. Van Linthout ziet graag dat er vanuit Europa meer druk op de Amerikaanse techbedrijven wordt gezet om zich aan Europese of lokale regels te houden.

Reacties (8)
26-03-2018, 15:29 door Anoniem
Van Linthout heeft volgens HLN een officieel informatieverzoek bij Facebook ingediend, maar kreeg nul op het rekest. Er zou namelijk geen sprake van stalking zijn, maar van de vrijheid van meningsuiting.

Volgens mij is het niet aan Facebook om Belgische rechters te gaan vertellen wat wel/niet juridisch is toegestaan, in Belgie. Weigeren ze, dan gewoon aanklagen wegens belemmering van de rechtsgang.
26-03-2018, 15:52 door Anoniem
Van Linthout ziet graag dat er vanuit Europa meer druk op de Amerikaanse techbedrijven wordt gezet om zich aan Europese of lokale regels te houden.

Dat zou betekenen, dat men die bedrijven kan dwingen om zich aan europees recht te houden, of hun diensten te blokkeren. Maar dat laatste is iets wat we niet moeten willen, daarmee geven we de overheid de macht om onwelgevallige diensten en bedrijven uit te schakelen. Goede raad is dus duur in deze.
26-03-2018, 16:20 door Anoniem
Vorige week plaatste de onderzoeksrechter op Twitter

..en daar is het probleem. Trump is al erg genoeg. Europa moet dit soort onzin niet gaan doen.
26-03-2018, 18:33 door karma4
De Cloud act en ook VS bedrijven dienen de zaken aan EU staten te overhandigen. Tenminste het staat er in ben benieuwd of dat in dd praktijk opgaat.
27-03-2018, 07:51 door Anoniem
Bizar dat een Facebook medewerker zelf wel even bepaalt of in een rechtszaak sprake is van zware stalking. Daar hebben we onafhankelijke rechters voor die dat bepalen. Een mooi voorbeeld van corporaties die mede de rechtsgang bepalen. We zagen het al bij banken die meeschreven aan bancaire wetgeving (en het zichzelf op dat moment vast niet al te moeilijk maakten), en nu gaan we bij informatiegraaiers dezelfde kant op. Een zorgelijke ontwikkeling.
27-03-2018, 08:10 door Anoniem
@ anoniem 15:52 Het is toch de bedoeling dat bedrijven die hier opereren zich aan Europees recht houden?
27-03-2018, 10:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Vorige week plaatste de onderzoeksrechter op Twitter

..en daar is het probleem. Trump is al erg genoeg. Europa moet dit soort onzin niet gaan doen.
Had Facebook die gegevens niet geweigerd als die rechter niet vervolgens die tweet had geplaatst?
27-03-2018, 20:24 door Anoniem
Sowieso is een en ander al langs een rechter geweest. De vraag is dan vervolgens of in deze situatie een gerechtelijk bevel de juiste weg is, of een rechtshulpverzoek. Hoe dan ook, er zijn middelen.

En inderdaad, je kan de data ook nog kopen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.