De Belgische onderzoeksrechter Philippe Van Linthout heeft uitgehaald naar Facebook omdat de sociale netwerksite niet wil meewerken in een "zware stalkingszaak". En hij is niet de enige. Sommige onderzoeksrechters vragen bedrijven als Google en Facebook niet eens meer om informatie omdat ze toch een negatief antwoord krijgen, aldus Van Linthout tegenover Het Laatste Nieuws (HLN).
Vorige week plaatste de onderzoeksrechter op Twitter het volgende bericht. "De week afgesloten met de vaststelling dat Facebook in een dossier van zware stalking niet wenst mee te werken om privacy redenen en freedom of speech argument, maar kennelijk de data van 50 miljoen klanten heeft weggegeven voor een kiescampagne. Wat moeten we hiermee?"
Van Linthout heeft volgens HLN een officieel informatieverzoek bij Facebook ingediend, maar kreeg nul op het rekest. Er zou namelijk geen sprake van stalking zijn, maar van de vrijheid van meningsuiting. Ook speelt de privacywetgeving mee. "Van zulke dingen breekt mijn klomp", aldus Van Linthout, "Sommige onderzoeksrechters vrágen bedrijven als Google en Facebook zelfs al niet meer om hulp. Omdat ze op voorhand weten dat ze toch naar hun informatie kunnen fluiten."
De onderzoeksrechter merkt op dat justitie in veel zware dossiers afhankelijk is van informatie uit het buitenland. "Terwijl die bedrijven zelf bepalen of ze ons helpen of niet. Dat is gewoon niet meer werkbaar." Hij vindt dat rechters in de privacy moeten kunnen "snijden" als dat nodig is om een misdrijf te voorkomen en de waarheid te achterhalen. Van Linthout ziet graag dat er vanuit Europa meer druk op de Amerikaanse techbedrijven wordt gezet om zich aan Europese of lokale regels te houden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.