Door Anoniem:
Nu vraag ik me af is een DSN genoeg om onder de bewaarplicht uit komen?
Ik las van de week van de Minister van Justitie Grappenhauser ook de IP-adressen wil gaan opslaan dit terwijl de WIV nog niet van tussenpassing is.
Je mixt wat zaken. Je IP-adres en telefoonnummer "bewaren" (wie is wanneer eigenaar van) is geen traffic analyses.
Er is verder geen "bewaarplicht" voor metadata, behalve als deze valt onder een tap (op "persoon", of in de toekomst "kabelgebonden"). Een DNS provider heeft geen bewaarplicht wie wanneer welk domein opvraagt. Of dat nou DNS via een publieke (zoals Google 8.8.8.8), VPN-provider of je ISP is, maakt niet uit.
Over welke "bewaarplicht" heb je het?
Door Anoniem: @TS
Dus toen nu.nl nog niet redirecte naar https en gewoon http verkeer was kon je provider je DNS requests zien en ook welke artikelen je inhoudelijk las.
Een ISP mag niet uit eigen overweging zijn klanten "tappen". Als IT-er (van een orga) mag je alleen "tappen" zodra dat een vereiste is om de gebruikte diensten te debuggen (waarbij je toestemming hebt).
In de huidige situatie kan je ISP nog wel je DNS requests zien maar niet meer inhoudelijk de pagina's die je las.
Kunnen en mogen zijn 2 zaken. ISP's binnen Nederland doen dat niet zomaar. Diensten gebruiken uit het buitenland geeft je minder garantie op privacy, gezien NL dienstverleners zich aan de NL-wet moeten houden.
Ik zou me meer zorgen maken om mensen die open/free wifi aanbieden, dan de ISP er achter (alleen in NL, niet eens alle EU landen). Een toegevoegde relatie zonder bewijs van vertrouwen (man in the middle). Hierom is een VPN van belang, en zodra je op bezoek gaat in landen waar ISP's niet te vertrouwen zijn.
NL-ISP vs India VPN-provider. Who do I trust? Not the latter!