Het Britse district Kensington en Chelsea heeft een boete van omgerekend 139.000 euro gekregen wegens een datalek waarbij de informatie van honderden burgers onbedoeld naar journalisten werd gestuurd. De journalisten hadden gebruik gemaakt van de Freedom of Information Act 2000 (FOIA), de Britse tegenhanger van het Wob-verzoek, om informatie over leegstaande woningen in het district op te vragen.
Er werd een Excel-spreadsheet opgesteld van leegstaande woningen, alleen was er vergeten om informatie over de huiseigenaren te verwijderen. Die bleek nog steeds in de betreffende Excel-cel aanwezig te zijn. "Een lid van het 'FOI-team' ging door de sheet heen en klikte eenmaal om op verborgen informatie te controleren. Het dubbelklikken op elke cel had de identiteit van 943 huiseigenaren en hun adresgegevens laten zien", aldus de Britse privacytoezichthouder ICO die de boete oplegde.
Het aantal leegstaande woningen, alsmede de namen van drie bekende eigenaren, werden vervolgens door de journalisten openbaar gemaakt. Volgens de ICO heeft het district geen redelijke maatregelen getroffen om de gegevens te beschermen. Het gebruik van een eenvoudig formaat zoals CSV-bestanden of het opstellen van een duidelijk beleid waarbij de spreadsheets goed gecontroleerd werden had het datalek kunnen voorkomen, zo stelt de toezichthouder. Iets wat het district niet had gedaan. De opgelegde boete wordt met 20 procent verlaagd als het district voor 10 mei betaald.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.