Een Chinese school maakt gebruik van gezichtsherkenningscamera's om te kijken of leerlingen tijdens de lessen wel opletten. In de leslokalen van de Hangzhou Number 11 High School zijn drie camera's geïnstalleerd die elke 30 seconden de gezichten van leerlingen scannen, zo meldt de Epoch Times.
Op deze manier kan de stemming van de leerlingen worden bepaald. De verschillende stemming, verrast, verdrietig, antipathie, blij, bang en neutraal, worden tijdens elke les opgenomen en gemiddeld. Via een scherm dat alleen voor de leraar zichtbaar is wordt de data in real-time weergegeven. Vervolgens laat het systeem een bepaalde waarde zien als een leerling niet oplet en geeft een waarschuwing. Het systeem wordt sinds maart op de school gebruikt.
Leerlingen vonden eerst dat ze gemonitord werden, maar zijn er inmiddels aan gewend, aldus adjunct-directeur Zhang Guanchao. Hij merkt op dat leraren de data hebben gebruikt om hun lesmethodes aan te passen. Volgens de Global Times kan het systeem ook automatisch zien of alle leerlingen aanwezig zijn. Critici op sociale media stellen dat de school met deze vorm van monitoring de rechten van de leerlingen schendt. China maakt steeds vaker gebruik van gezichtsherkenning en andere technologieën om mensen te monitoren. Zo werd onlangs bekend dat Chinese bedrijven hun werknemers via hersengolven in de gaten houden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.