Aanstaande donderdag vindt in Den Haag het kort geding plaats dat verschillende organisaties tegen de invoering van de "sleepwet" hebben aangespannen. Op 1 mei werd de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten van kracht, ook bekend als de sleepwet.
De wet geeft de AIVD en MIVD nieuwe bevoegdheden voor het onderscheppen en opslaan van internetverkeer van de kabel, alsmede een uitgebreidere hackbevoegdheid. Daarnaast staat de wet de diensten toe om de apparaten van derden te hacken die zelf geen doelwit van de diensten zijn. Het gaat dan om apparaten die met een doelwit in verbinding staan, bijvoorbeeld de netwerkapparatuur die door een systeembeheerder wordt onderhouden.
Tientallen beveiligingsexperts waarschuwden in een open brief voor de gevolgen van de sleepwet en tijdens het referendum over de Wiv stemde een meerderheid van de kiezers tegen. Het kabinet kwam daarop met een aantal aanpassingen, maar die zijn nog niet allemaal in de wet verwerkt terwijl die wel al vanaf 1 mei van kracht is. "De beoogde wetswijzigingen zullen pas na de zomer door het kabinet worden ingediend", aldus privacy-organisatie Privacy First.
Een coalitie van organisaties is van mening dat op deze manier de grondrechten van Nederlandse burgers worden geschonden en wil dan ook de sleepwet laten uitstellen totdat de wetswijzigingen definitief zijn. De coalitie bestaat uit Bits of Freedom, Privacy First, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA), Free Press Unlimited, Greenpeace International, Waag Society, BIT, Voys, Speakup en het Platform Bescherming Burgerrechten, Greenpeace International en Waag Society. De rechtszitting in de Rechtbank Den Haag is openbaar.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.