Het handhaven van auteursrecht is met name zo moeilijk omdat kopiëren zo gemakkelijk is. Het is de basisfunctie van een computer. Er is overigens niet veel nieuws onder de zon. De uitvinding van de boekdrukkunst maakte al veel overschrijfwerk een stuk gemakkelijker. In 1790 vond Joseph-Marie Jacquard een met ponskaarten programmeerbaar weefgetouw uit. Je zult maar auteursrechten op een keukengordijn gehad hebben in 1790! Ze vlogen er zo uit, zoveel kopietjes als men maar wou.
Het is er voor de auteurs van originele werken niet gemakkelijker op geworden. Als politici de kopieer functionaliteit in mijn processor willen verbieden, of in mijn kernel, dan gaat er namelijk helemaal niks meer werken. Ik begrijp wel dat het een angstbeeld is voor politici, want kopieren doen de registers in mijn CPU inmiddels een paar miljard keer per seconde. En dat is nog kinderspel. Supercomputers maken angstaanjagende peta-kopietjes per seconde. Ga dat allemaal maar eens op auteursrechten controleren, dat is zelfs voor de gemiddelde ambtenaar veeels te snel!
Ik heb echter wel begrip voor de verbazing bij polities, justities en politici dat dat allemaal maar zomaar kan. Er wordt vaak zoveel je OH'd dat men eenvoudig geen tijd meer heeft om de laatste stand van zaken of techniek ook nog bij te houden. Men moet daar vaak een selectie maken van het nieuws, en praktisch blijft dan vaak enkel dat over wat stemmen oplevert, of leuke stukjes in de krant over de diverse instanties.
Het zou wel zinnig zijn dat er eens met een frisse blik naar auteursrechtenbescherming te kijken. Want je zal er maar jaren over hebben gedaan om de mooiste opera te schrijven, om er daarna achter te komen dat er machines bestaan die er per seconde doodleuk vele peta-kopietjes van kunnen maken, en nog zo goed als gratis ook. Terwijl je zelf al die tijd op water en brood hebt geleefd om die opera te maken, met het doel om daar ook zelf later tenminste een beetje leuk van te kunnen leven. Want met applaus kun je niet betalen bij de Lidl. Kinderachtig van de Lidl, maar het blijkt in de praktijk niet te werken bij de kassa. Ze lachen je gewoon uit.
Dat er met auteursrechten, maar ook met bijvoorbeeld portretrechten (kan ik ook naar de rechter als iemand claimt dat mijn achterwerk de zijne is op internet, op basis van portretrecht, bijvoorbeeld?), zou eens met een gezonde blik op de toekomst nagedacht moeten worden. Want die petaflops gaan voorlopig alleen nog maar toenemen. En dan een mooi wettelijk kader bedenken. Zoiets als de GDPR. Maar gebouwd voor de toekomst dan. En ook handig als dat gelijk in de hele EU geldt.