image

Media-aandacht cameraproject politie levert 1200 registraties op

dinsdag 3 juli 2018, 16:34 door Redactie, 12 reacties

Alle media-aandacht voor het "Camera in Beeld" project van de politie vorige week heeft 1200 registraties op één dag opgeleverd, terwijl dat er normaal zo'n 60 zijn. De Nederlandse Politiebond en politievakbond ACP stelden dat alle bewakingscamera's in Nederland verplicht geregistreerd moeten worden.

Dit zou moeten helpen bij de opsporing. Op dit moment zijn er via Camera in Beeld zo'n 200.000 camera's geregistreerd. Via het systeem wordt bijgehouden waar de camera's precies staan, hoe lang de eigenaar de beelden bewaart, waar de camera op is gericht en hoe de politie de beelden kan opvragen. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd kan de politie in het systeem kijken waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. Wanneer de politie denkt dat de beelden kunnen bijdragen aan het opsporingsonderzoek, worden die met een machtiging van het Openbaar Ministerie gevorderd. Het gaat hier echter om een vrijwillig register.

Als het aan de politievakbonden ligt wordt iedereen die over een beveiligingscamera beschikt verplicht om die aan te melden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat zou honderdduizenden extra camera's moeten opleveren waar politie gebruik van kan maken. In België geldt er bijvoorbeeld een verplichte registratie voor camera's. Het plan is van de politievakbonden afkomstig. De Nationale Politie vraagt zich echter af of een verplichte registratie de beste methode is om het aantal geregistreerde camera's te laten groeien, aldus de politie tegenover het NRC.

De media-aandacht heeft in ieder geval voor "twaalfhonderd extra ogen" in één dag gezorgd, zo meldt de politie vandaag. "De bereidheid om de politie te helpen bij opsporingsonderzoeken is kennelijk erg groot. Iedere keer dat het project in het nieuws komt, melden heel veel particulieren en bedrijven enthousiast hun beveiligingscamera’s aan bij het netwerk", zegt Anton van de Streek, één van de projectleiders van Camera in Beeld.

Genormaliseerd

Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is kritisch over de database met bewakingscamera's. "Als de politie zo'n database aanlegt, dan moet het wel heel normaal zijn om zo’n camera te hebben hangen. Het is niet langer de uitzondering op de regel om alles wat op het stukje straat voor je huis gebeurt voortdurend vast te leggen, maar is de gewoonste zaak van de wereld", laat Rejo Zenger weten. Doordat er steeds meer camera's komen wordt het gebruik ervan genormaliseerd en kunnen mensen straks niet meer ongezien over straat.

Volgens Bits of Freedom moet in een maatschappij waar het doen en laten van mensen al wordt vastgelegd worden voorkomen dat de steeds intelligenter wordende "bespied-infrastructuur" zich verder kan uitbreiden. "Nu al hangen straten vol met camera’s en antennes die de aanwezigheid van iets persoonlijks, zoals een auto of telefoon, vastleggen. Wie door de stad loopt, laat een transparant spoor achter", aldus Zenger.

Reacties (12)
03-07-2018, 16:59 door karma4
Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is kritisch over de database met bewakingscamera's. "Als de politie zo'n database aanlegt, dan moet het wel heel normaal zijn om zo’n camera te hebben hangen. Het is niet langer de uitzondering op de regel om alles wat op het stukje straat voor je huis gebeurt voortdurend vast te leggen, maar is de gewoonste zaak van de wereld", laat Rejo Zenger weten. Doordat er steeds meer camera's komen wordt het gebruik ervan genormaliseerd en kunnen mensen straks niet meer ongezien over straat.

Gezien de kostprijs van camera's en de impact door criminelen is het inderdaad de normaalste zaak geworden. Het aantal registraties geeft dat ook aan.

Het was ooit de gewoonste zaak dat je constant gevolgd werd en dat naar de klasse waar je privileges had.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerweeshuis_(Kalverstraat_Amsterdam) (poorters)
https://archief.amsterdam/stukken/amsterdammers/vondelingen/index.nl.html (naar drenthe)
03-07-2018, 17:45 door Anoniem
De woorden van Bits of Freedom zijn nog zwak. Een betere verwoording is dat als de politie zo n database opzet dan moet het wel heel normaal voor een wetshandhaver zijn om de voorkeur te hebben om rechten en plichten te negeren.

Het interesseert de politie niets of die camera's onrechtmatig zijn en rechten van het publiek schenden zolang het maar kan leiden tot mogelijke opsporing. Als we als maatschappij geen grenzen stellen door de wet te handhaven en we wetshandhavers zelfs wetten laten negeren, wat zijn die wetten dan eigenlijk waard? Wat is dan de waarde van een wetshandhaver?
03-07-2018, 19:27 door karma4
Door Anoniem:..Het interesseert de politie niets of die camera's onrechtmatig zijn en rechten van het publiek schenden zolang het maar kan leiden tot mogelijke opsporing. Als we als maatschappij geen grenzen stellen door de wet te handhaven en we wetshandhavers zelfs wetten laten negeren, wat zijn die wetten dan eigenlijk waard? Wat is dan de waarde van een wetshandhaver?
Je gaat er vanuit dat elke beveilligingscamera elke surveillant een inbreuk op de privacy pleegt en dat zoiets is verboden.
Die aanname is fout beveiligingscamera's zijn onder voorwaarden gewoon toegestaan wegens gerechtvaardigd belang zoals privacy en bestrijding vandalisme en andere foute zaken. Ook een privé camera hoort daarbij en als het onvermijdbaar is mag een stukje openbare weg.

Camera's zonder openbare ruimte maar in de buurt waar het fout gegaan is kunnen leuke beelden bevatten. Waarom zou die crimineel overal in de openbare ruimte blijven om niet gezien te worden maar gewoon her en der op privé terrein wat onderzocht hebben.
03-07-2018, 22:42 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 03-07-2018, 22:43
..."Het is niet langer de uitzondering op de regel om alles wat op het stukje straat voor je huis gebeurt voortdurend vast te leggen, maar is de gewoonste zaak van de wereld", laat Rejo Zenger weten. Doordat er steeds meer camera's komen wordt het gebruik ervan genormaliseerd en kunnen mensen straks niet meer ongezien over straat..."

Lazer toch op Zeur Zenger!

Non de knetter...de gotspé...."kunnen mensen straks niet meer ongezien over straat"

ONGEZIEN?
ONGEZIEN?

We doen niks anders als ONGEZIEN over straat, voorover gebogen met nekkramp gapend als het mens surrogaat getransformeerd tot een electrodrug genaamd smartphone

Voor het tijdperk van de tot religieus artfefact verheven smartphone stond de mens in min of meer symbiotische relatie tot
de en passant medemens.
We verkeerden met elkaar.
Daar komt ons zelfstandig naamwoord verkeer vandaan

"Goeiemorgen"
"Goeiemiddag"
"Goeieavond"
"Wat een weertje hè?"

Ik kan me niet herinneren dat ik de afgelopen dagen op dergelijk realtime menselijk contact een bewuste reactie kreeg.

Wilden we nog maar gezien over straat!
03-07-2018, 23:11 door Anoniem
En wie gaat controleren of ik mijn camera ook daadwerkelijk aangemeld heb? De hondenbelasting controleur? Of is dit een nieuw project om duizenden werkelozen aan een nieuwe onzinbaan te helpen als controleur om zo de werkeloosheidsstatistieken terug te dringen?
Ben benieuwd.
03-07-2018, 23:55 door Anoniem
Het gaat hier echter om een vrijwillig register,
dat houd een burger niet tegen om hier toch gebruik van te maken,zowel positief als negatief.

Dus de buurman richt een camera op mijn leef-omgeving,om mij te stangen als voorbeeld,
en de politie controleert keurig of ik dan wel of niet boos word op die buurman met zijn camera ?
04-07-2018, 10:53 door Anoniem
De Nederlandse Politiebond en politievakbond ACP stelden dat alle bewakingscamera's in Nederland verplicht geregistreerd moeten worden.

Incorrect; ze stellen dat ze willen dat dit verplicht gaat worden. Niet dat dit de huidige situatie betreft.
04-07-2018, 10:54 door Anoniem
Dus de buurman richt een camera op mijn leef-omgeving,om mij te stangen als voorbeeld, en de politie controleert keurig of ik dan wel of niet boos word op die buurman met zijn camera ?

Je buurman hangt dus een camera op, op wederrechtelijke wijze, en gaat deze vervolgens aanmelden bij de politie ? Lijkt me niet erg praktisch.
04-07-2018, 11:13 door Anoniem
Het interesseert de politie niets of die camera's onrechtmatig zijn en rechten van het publiek schenden zolang het maar kan leiden tot mogelijke opsporing

Hoezo, waarop baseer je deze uitspraak ?
04-07-2018, 11:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Dus de buurman richt een camera op mijn leef-omgeving,om mij te stangen als voorbeeld, en de politie controleert keurig of ik dan wel of niet boos word op die buurman met zijn camera ?

Je buurman hangt dus een camera op, op wederrechtelijke wijze, en gaat deze vervolgens aanmelden bij de politie ? Lijkt me niet erg praktisch.

Praktisch of niet, zo is het toch de bedoeling. Maar eigenlijk zou een melding van zo'n camera tot gevolg moeten hebben, dat er een adviseur langs gaat, die kijkt, wat er in beeld komt. Dan kan dit bijgesteld worden conform de wettelijke bepalingen en vastgelegd, in welke gevallen deze voor de politie nuttig is. Dat scheelt heel veel tijd als het echt nodig is.
04-07-2018, 14:02 door Anoniem
Deze camera’s heeft de politie het liefst. Officieel moet je bij zo’n prive-camera ook dmv bijvoorbeeld een sticker aangeven dat die camera daar hangt, maar maar dit gebeurt in de meeste gevallen niet.
04-07-2018, 15:42 door Anoniem
En de politie kun je vertrouwen met deze gegevens ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.