Door Anoniem: Het ligt toch wel iets complexer bij Google, want ze vragen allereerst toestemming aan je, anders krijg je helemaal geen zoekresultaten, akkoord gaan met de (tracking en monitoring) voorwaarden dus als je zoekresultaten wil.
Als je dus steeds opnieuw akkoord moet gaan, is dat wel lastig.
Google zou dit inderdaad niet mogen zonder "user consent", maar die hebben ze om de zoveel tijd in de browser persoonlijk aan je gevraagd en daar ben je meer akkoord gegaan. Google vraagt dus wil je gratis ons product zijn, zodat we veel geld aan je data kunnen verdienen en je hebt daar ja op gezegd door akkoord te gaan in ruil voor hun diensten - je eigen klik in dat geval. Voor die akkoordverklaringsklik ben je gevallen en de Google stakeholders varen er wel bij en daar heeft de EU geen bezwaar tegen. Dat is het geheim tussen jou en Google.
Alleen als de GDPR met die gang van zaken een probleem zou hebben, heeft Google dat ook, maar dat zie ik zo 1 2 3 niet.
Ben dat totaal niet met je eens aangezien je nergens mee akkoord gaat bij Google. Als je namelijk naar google.com gaat, kan je gewoon direct een zoekterm intypen en op zoeken klikken waarna resultaten getoond worden. Dat er er hier en daar balkjes verschijnen over een privacyherinnering is niet hetzelfde als ondubbelzinnig toestemming geven. Google voldoet hiermee dus niet aan de AVG omdat topicstarter expliciet het opslaan van zoekgeschiedenis moet uitzetten. Hij gaat niet akkoord, wil ook niet akkoord gaan maar toch vindt Google het nodig om de zoekgeschiedenis op te slaan.
Vandaar mijn advies aan topicstarter om startpage.com te gebruiken, Google zoekresultaten maar zonder dat de zoekgeschiedenis wordt opgeslagen. Bij Google moet je niet zijn als je privacy wilt en Google is net zoals Facebook een bedrijf wat graag misbruik maat van je gegevens, de wet probeert te omzeilen en er dan ook nog mee weg te komen.