Het Openbaar Ministerie heeft een werkstraf van 120 uur geëist, waarvan 60 voorwaardelijk, tegen een Hagenaar die wordt verdacht van het hacken van een website voor familiegeschiedenis en het downloaden van de gegevens van tienduizenden gebruikers. Dit zou eind 2015 hebben plaatsgevonden.
"Met een script produceerde de verdachte een lange reeks getallen, die hij steeds invoerde als mogelijke ID voor de website. Bij ID's die daadwerkelijk bestonden, kreeg hij toegang tot de gegevens van de gebruiker. Die sloeg hij vervolgens op", aldus het OM. De verdachte stelde dat hij alleen de veiligheid van de website wilde testen en hij aan 'responsible disclosure' had gedaan.
Bij responsible disclosure waarschuwt een hacker of onderzoeker een bedrijf of organisatie voor kwetsbaarheden in hun websites of diensten. Volgens het Openbaar Ministerie is daar in dit geval geen sprake van. Zo hanteerde de website in kwestie geen responsible disclosure-beleid. Verder is het beveiligingslek niet aan de website gemeld, maar aan andere organisaties, waaronder een nieuwswebsite.
Daarnaast bleek de verdachte volgens het OM een concurrent van de gehackte website te zijn. "Het is dus goed denkbaar dat hij minder nobele motieven had dan hij wil voorwenden. Niet dat ik uitsluit dat hij daadwerkelijk vond dat sprake was van een misstand die beëindigd moest worden, maar ook dan heeft hij de verkeerde keuzes gemaakt", zo liet de officier van justitie aan de rechter weten. Het Openbaar Ministerie eiste tegen de verdachte een werkstraf van 120 uur, waarvan 60 voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.