51 landen waaronder Nederland hebben een verklaring getekend die voor een veiliger internet moet zorgen. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, China, Rusland, Iran en Israël besloten de Paris Call for Trust and Security in Cyberspace niet te ondertekenen.
Naast landen hebben ook allerlei bedrijven en organisaties zich achter de verklaring geschaard, waaronder Facebook, Google en Microsoft. Deelnemende partijen zeggen zich in te zullen zetten om kwaadaardige activiteiten op internet tegen te gaan, de integriteit van het internet te beschermen, verstoring van verkiezingsprocessen te voorkomen, schending van intellectueel eigendom te bestrijden, verspreiding van kwaadaardige programma's en technieken te voorkomen, de veiligheid van digitale producten en diensten te versterken, activiteiten van niet-statelijke actoren aan te pakken en internationale standaarden te versterken.
Volgens de opstellers van de verklaring kan de groei van cybercrime en kwaadaardige activiteiten zowel de privégegevens van mensen als bepaalde vitale infrastructuren in gevaar brengen. Om de rechten van mensen te respecteren en mensen op dezelfde manier te beschermen zoals in de fysieke wereld het geval is, moeten landen samenwerken, zowel met elkaar als met bedrijven, academici en burgerorganisaties.
"De Paris Call is een belangrijke stap richting digitale vrede, het creëren van een sterker fundament voor vooruitgang", zegt Microsofts Brad Smith. Hij merkt op dat de techsector de eerste en voornaamste verantwoordelijke is om de technologie en de mensen die ervan gebruikmaken te beschermen. "Dit is echter een probleem waarbij overheden, bedrijven en de burgermaatschappij moeten samenkomen. Dat is de enige manier om mensen te beschermen tegen cyberdreigingen die soms van militair niveau zijn."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.