Door Anoniem: Door Anoniem: Onder Tails zie ik met bijvoorbeeld een interval van 1 uur niet dat dit echt leidt tot minder geheugenbelasting.
Dat blijft langzaamaan oplopen en vollopen zolang ik Torbrowser heb openstaan.
Zoals Anoniem Gisteren, 22:29 al schreef is het werkgeheugen niet hetzelfde als schijfopslag.
En waar heb je naar gekeken? Het totale geheugengebruik? Linux houdt zo veel mogelijk van schijf gelezen blokken in geheugen (een disk-cache dus) voor als ze nogmaals gelezen moeten worden. Dat gaat sneller als ze al in geheugen staan.
De benadering van Linux is dat geheugenblokken die toch niet voor iets anders in gebruik zijn nuttiger zijn als ze bij de disk-cache getrokken worden. En als het geheugen wel nodig is wordt dat even flexibel weer beschikbaar gesteld aan applicaties.
Een hoog geheugengebruik betekent dus niet per se dat je browser zich aan het misdragen is of zo, het is volslagen normaal in Linux dat dat op een gegeven moment hoog staat en dat betekent op zichzelf nog niet dat het geheugen niet meer beschikbaar is voor applicaties. Ik geloof dat grafische monitorprogramma's niet allemaal even goed zijn in het aangeven op welke manier geheugen precies gebruikt wordt. Maar probeer in een terminalvenster eens de commando's 'free', 'top' en 'htop' (overzichtelijker dan 'top' maar vermoedelijk moet je het eerst nog installeren).
Klopt. Alle moderne besturings-systemen maken een buffer/cache aan (niet te verwarren met virtueel geheugen/swap file) om het opstarten van applicaties te versnellen. Hierdoor lijkt het alsof er meer RAM in gebruik is dan wat er daadwerkelijk voor de actieve processen nodig is. Zoals hierboven aangegeven wordt dit gereserveerde deel van het geheugen onmiddellijk vrijgemaakt als dat nodig is voor actieve processen.
Onder Windows kan je applicaties gebruiken om periodiek de buffer/cache vrij te geven. Voor Linux bestaan dergelijke applicaties, voor zover mij bekend, niet. Je kan e.e.a wel m.b.v een cron job laten doen (de vraag is of dit überhaupt nodig/zinnig is):
https://www.unixmen.com/how-to-clear-memory-cache-on-linux-servers/ps
De titel van het artikel zegt 'servers' maar e.e.a geldt ook voor desktops.