image

Rechter VS vraagt ambtenaren om op te stappen na ceo-fraude

dinsdag 18 december 2018, 17:22 door Redactie, 0 reacties

Een Amerikaanse rechter heeft twee overheidsfunctionarissen van Galveston County gevraagd om op te stappen omdat ze verantwoordelijk zouden zijn voor een transactie van 525.000 dollar naar een ceo-fraudeur. Het incident werd eerder dit jaar ontdekt. De oplichter deed zich voor als een constructiebedrijf dat wegwerkzaamheden voor het county verrichtte.

De oplichter, die zich voordeed als een county-medewerker en een vertegenwoordiger van het constructiebedrijf, gebruikte e-mailadressen die bijna identiek aan de echte e-mailadressen van het county en het constructiebedrijf waren. Vervolgens gebruikte hij een formulier van de county-website om de bankrekeninggegevens van het constructiebedrijf aan te passen. In plaats van een betaling via een cheque vroeg de oplichter om het geld elektronisch over te maken.

Na ontdekking van de scam werd er een onderzoek ingesteld. Volgens de onderzoekers had de inkoopafdeling van het county geen validatieprocessen om te controleren dat de nieuwe bankrekening geldig was. De rechter stelde dat de twee ambtenaren voor de verkeerde transactie verantwoordelijk zouden moeten worden gehouden. Daarbij riep hij de ambtenaren op om ontslag te nemen, zo meldt de Houston Chronicle.

De rechter erkende dat hij niet de bevoegdheid heeft om de twee functionarissen te ontslaan, maar stelde dat hij hun besturen zou aansturen om ze verantwoordelijk te houden. Eén van de ambtenaren is de county auditor. Hij wees naar het onderzoeksrapport waarin wordt gesteld dat geen enkele overheidsafdeling of persoon alleen verantwoordelijk voor de fraude is. Daarnaast zouden alle benodigde procedures zijn gevolgd.

De dader is nog altijd niet opgespoord en ook het geld heeft het county niet weten terug te krijgen. Ceo-fraude kent verschillende varianten. Naast de variant waarbij oplichters zich als de directeur voordoen is er ook één waarbij ze zich als een leverancier van een organisatie uitgeven. Een Canadese universiteit werd hier vorig jaar het slachtoffer van en maakte 11,8 miljoen dollar naar criminelen over.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.