Ict-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.
Vraag: Vandaag las ik een nieuwsbericht over de politie die in samenwerking met de FBI vijftien websites offline heeft gehaald waarop DDoS-aanvallen werden aangeboden. Maar wat ik mij nu afvraag, is een website waarop 'stresstesten' worden aangeboden wel (per definitie) strafbaar? Er zijn toch ook legale toepassingen van deze diensten?
Antwoord: Natuurlijk is het legaal om een bedrijf de dienst te leveren van het veroorzaken van hoge belasting om te zien of die daartegen bestand is. Wanneer een netwerk of site van groot belang is, dan is testen op ddos-bestendigheid een legitieme wens en een aanbieder mag in dat commerciële gat springen.
Wat dan weer strafbaar is, is een site platleggen door deze opzettelijk en wederrechtelijk een hoge belasting te bezorgen. Dat noemen we een (d)dos aanval of in mooi juridisch Nederlands een verstikkingsaanval. Afhankelijk van de impact kan de maximale celstraf vele jaren zijn.
Het verschil tussen die twee? Perceptie, voornamelijk. Net zoals een website security scanner functioneel veel lijkt op een crackertool, maar die laatste strafbaar is omdat deze bedoeld is om het misdrijf computervredebreuk mee te plegen.
Wie dus de legale dienst wil aanbieden, moet zich er dan ook van bewust zijn dat er mensen zullen zijn die deze illegaal gaan inzetten. Zeg maar net zoals pizzabedrijven zich ervan bewust moeten zijn dat er wel eens een prank call voor een pizza bij de buren gaat komen. Daar neem je als normaal bedrijf dan ook maatregelen tegen.
Een legitiem stresstestbedrijf zal dus extra stappen moeten nemen om a) te voorkomen dat haar diensten voor misdrijven worden gebruikt en b) de indruk te vermijden dat je hoopt op klanten van dat type. Ik zou daarbij op zijn minst dan ook een intake van de klant verwachten: wie is dit, hoe weten we dat dat netwerk van hem is, en hebben we enige garantie dat er geen schade gaat optreden bij derden. Oh ja, en het lijkt me vrij voor zich spreken dat je eigen ingekochte zendcapaciteit inzet, en dus geen botnets met argeloze koelkasten en thuiscomputers commandeert.
Veel van de booter/stresser sites die ik ken, doen geen enkele moeite om te voorkomen dat andermans site wordt aangevallen. Hun enige doel lijkt te zijn zo snel mogelijk zo veel mogelijk 'stresstests' uit te voeren, ongeacht wie daar de nadelen van ondervindt. In dat geval zie ik wel hoe je ze als Justitie als medeplichtige van dat misdrijf aanmerkt.
Oh ja, zo'n dienstverlener kan zich niet verschuilen achter de juridische bescherming van aansprakelijkheid voor platform. Dat gaat over inhoud van derden die je opslaat en doorgeeft, niet over diensten die je zelf levert.
Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.