De rechtbank Amsterdam heeft een verdachte veroordeeld tot jeugddetentie en een werkstraf wegens het doen van een valse bommelding en bedreiging via gehackte Facebookaccounts. De verdachte wist toegang tot twee Facebookaccounts te krijgen en gebruikte die om in 2016 berichten te verspreiden.
Zo werd er gedreigd met een aanslag op Amsterdam Centraal en een schietpartij bij zijn voormalige werkgever. Naar aanleiding van de bommelding werd door de politie een grootschalig onderzoek gestart. Beide Facebookgebruikers deden aangifte dat erop hun account was ingebroken. Het onderzoek leidde uiteindelijk naar de verdachte. Bij de huiszoeking werden verschillende gegevensdragers in beslag genomen, waaronder een laptop en externe harde schijf. Daarop vonden agenten persoonsgegevens, creditcardgegevens en inloggegevens met gebruikersnamen en wachtwoorden van meerdere Nederlandse creditcardgebruikers. Met de creditcardgegevens werden twee cadeaukaarten van H&M ter waarde van 40 euro besteld.
Verder werden bestanden aangetroffen waarin wordt uitgelegd hoe men anoniem via het remote desktopprotocol en een vpn-verbinding gebruik kan maken van gestolen creditcardgegevens. "Op deze harde schijf zijn ook de bestanden 'Havij 1.17 Pro' en 'Havij 1.17.pro-patch' aangetroffen. Havij is een SQL-injectietool en wordt door hackers gebruikt om de zwakheden in databases van websites op te sporen om deze vervolgens te kraken, met als gevolg dat de gegevens in de database inzichtelijk wordt voor de hacker", aldus de rechtbank, die bewezen achtte dat de verdachte hacksoftware voorhanden had die hoofdzakelijk ontworpen is tot het plegen van een misdrijf.
De rechter ging ook in op het feit dat er geen direct verband kon worden vastgesteld tussen enerzijds de ip-adressen die bij de hack van één van de Facebookaccounts werden gebruikt en anderzijds de gegevensdragers die bij de verdachte zijn aangetroffen. "Dit maakt niet dat niet vastgesteld kan worden dat verdachte ook dit account heeft gehackt", aldus de rechter. "Uit het dossier volgt in elk geval dat verdachte in staat moet worden geacht om gebruik te kunnen maken van andere ip-adressen."
In het vonnis oordeelde de rechter dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige strafbare feiten. Ook hekelde de rechter dat de verdachte niet de indruk heeft gewekt dat hij inziet welke negatieve impact zijn handelen heeft gehad. "Dat maakt dat de rechtbank een gevaar ziet dat verdachte opnieuw soortgelijke strafbare feiten zal gaan plegen." De verdachte werd veroordeeld tot 90 dagen jeugddetentie, waarvan 47 dagen voorwaardelijk, en een werkstraf van 180 uur. Daarnaast legde de rechter de verdachte bijzondere voorwaarden op.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.