image

45 maanden cel voor aspirant agent die politiedata verkocht

dinsdag 26 maart 2019, 13:56 door Redactie, 5 reacties

Een 22-jarige aspirant politieagent uit Tiel is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 45 maanden wegens het verkopen van informatie uit politiesystemen. De man ging in januari 2017 bij de politie aan de slag. Binnen een jaar begon hij met het opzoeken van informatie in de politiesystemen over specifieke personen uit het criminele milieu. Deze geheime informatie werd vervolgens aan deze persoon verkocht.

Zo zocht de man naar bedrijventerreinen waarop mogelijk hennepkwekerijen waren. Deze informatie werd doorgespeeld naar een man die van plan was om de kwekerijen te rippen, aldus het Openbaar Ministerie. De man hield zelfs een soort 'spreekuur' waarbij hij met meerdere mensen in zijn auto zat en op afroep informatie opzocht en deelde met die mensen. Volgens de rechter is bewezen dat door de verkoop van de geheime informatie een politieonderzoek is stukgelopen.

De rechtbank nam het de man zeer kwalijk dat hij zijn positie als politieagent heeft misbruikt. "Hij heeft dit alleen gedaan met het doel om geld te verdienen. De man ondermijnt hiermee de rechtstaat. Ook brengt hij ernstige schade toe aan het vertrouwen dat in de politie gesteld moet kunnen worden", aldus de rechtbank. Naast de gevangenisstraf mag de man 8 jaar lang geen functie bij een overheidsinstantie vervullen. Tevens heeft het OM een vordering ingediend om het geld af te nemen dat de man met het doorspelen van de informatie verdiende. Deze vordering wordt op 16 juli behandeld.

Vorige week werd een andere politieagent die honderden keren onterecht informatie in politiesystemen opzocht en die met derden deelde veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Deze verdachte zocht over een periode van drie jaar 6.000 keer iets in de politiesystemen op. 2500 van deze bevragingen vonden plaats buiten diensttijd. Van 466 zoekopdrachten stond vast dat die 100 procent niets met zijn werkzaamheden te maken hadden.

Reacties (5)
26-03-2019, 15:08 door Anoniem
Lekker systeem als dat zomaar kan, goed bezig daar bij de automatisering.
26-03-2019, 16:19 door Anoniem
Maar nu een hamvraag. Hoewel straffen en screening soms nodig zijn, moet het niet in de plaats komen van het beschermen van mensen tegen de verleiding (of druk) om geheime informatie op te zoeken. Need to Know principe (case by case basis), vier of meer ogen principe, audit trails en permissies, zijn allemaal zaken die mensen beschermen tegen zichzelf of mogelijke chantage/bedreigingen (dat laatste speelde hier niet, maar kan in de toekomst wel het geval zijn). In meer volwassen organisaties (toegegeven, de arbeidsvoorwaarden zijn daar aanmerkelijk beter), is dit mogelijk zonder processen merkbaar te vertragen. Waar zijn dit soort maatregelen?
26-03-2019, 17:32 door Anoniem
Ik ga iets heel lelijks zeggen. Maar ik bedoel het lief en zeker ook opbouwend. Zelfs aan de foute politimannen van nu herken je de mentaliteit van nu. Een beetje laf met een wachtwoordje aan de slag gaan. Toen er nog echt gezag was, waren die paar foute politiemannen tenminste ook nog goed fout. De zware criminaliteit in en zo. Containers coke verpatsen. Nu zijn zelfs de foute watjes. Met een wahaha me password werkt en niemand heeft het door. Lekker flink allemaal. Zelfs de foute politieman dwingt geen respect meer af. Vind je het gek?
26-03-2019, 17:35 door Anoniem
Volgens mij hebben die digibeten bij de politie hem om heterdaat moeten betrappen :
of zouden ze tog een login identificatie per persoon systeem hebben ?
Dat zou verplicht moeten zijn, ook in het ziekenhuis.
27-03-2019, 19:26 door Anoniem
ben benieuwd of ze daar een AAA security model hebben...of liever gezegd AAAAA


proest ik zeg niets meer.

Ik ben in ieder geval blij dat ze dat element verwijderd hebben.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.