De gemeente Kerkrade moet beveiligingsbeelden waarop een journalist van De Limburger is te zien van de website verwijderen, zo heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg bepaald. De journalist hoorde in de gangen van het stadhuis van Kerkrade vertrouwelijke informatie uit een besloten vergadering met betrekking tot de burgermeesterbenoeming.
Vervolgens publiceerde hij een artikel wat tot de nodige commotie leidde. De gemeente deed aangifte van afluisteren dan wel lekken van vertrouwelijke informatie, maar volgens het Openbaar Ministerie had de journalist niets strafbaars gedaan en zag geen aanleiding tot strafrechtelijke vervolging. Daarop heeft de gemeente beveiligingsbeelden waarop de journalist is te zien op de gemeentesite geplaatst. Het gezicht van de journalist was wel onherkenbaar gemaakt. De journalist stapte daarop naar de rechter.
De voorzieningenrechter heeft nu geoordeeld dat de gemeente onrechtmatig handelde door de camerabeelden openbaar te maken. "Het openbaar maken van de beveiligingsbeelden is in strijd met recht op eerbieding van het privéleven", aldus de rechter. "Bovendien moet de gemeente als openbaar rechtspersoon én een overheidsinstantie zich van haar positie bewust zijn en moet zij weten dat een burger bescherming verdient, met name tegen overheidsoptreden als het onderhavige."
Volgens de rechter heeft de gemeente door de publicatie van de camerabeelden eigenrichting gepleegd. "Een burger mag dat niet en de overheid ook niet", zo stelt de rechter. Kerkrade moet de beelden binnen 24 uur na het vonnis van de website verwijderen en een rectificatie plaatsen. Doet de gemeente dit niet, dan moet zij een dwangsom van 5.000 euro per dag betalen, met een maximum van 150.000 euro.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.