image

Britse politie vraagt toegang tot privédata misdaadslachtoffers

woensdag 1 mei 2019, 17:31 door Redactie, 7 reacties

Slachtoffers van misdrijven in het Verenigd Koninkrijk zullen steeds vaker door politie worden gevraagd om hun telefoon en andere apparaten af te staan, zodat ze op eventuele digitale sporen kunnen worden onderzocht die naar de dader leiden. Dat laat de National Police Chiefs' Council (NPCC) weten.

"Politie heeft de taak om alle invalshoeken te onderzoeken. Het gaat steeds vaker om de apparaten van slachtoffers en getuigen, alsmede verdachten. Met name in die gevallen waar de verdachten en slachtoffers elkaar kennen", aldus Nick Ephgrave van de NPCC. Politiekorpsen in Engeland en Wales zijn nu voorzien van formulieren waarmee ze slachtoffers en getuigen om goedkeuring kunnen vragen dat politie de gegevens van hun apparaten kopieert voor onderzoek.

De politie erkent dat het onderzoeken van persoonlijke data een bron van zorg kan zijn voor slachtoffers en getuigen. "We willen niet dat slachtoffers denken dat ze een misdrijf niet kunnen melden vanwege de 'inbreuk' op hun persoonlijke data", zegt Ephgrave. De Britse politie stelt dat het slachtoffers en getuigen gaat uitleggen hoe de data wordt verzameld en gebruikt. "We zullen advies opstellen om de behoefte van het onderzoek te balanceren met het recht op privacy", aldus de politie in een uitleg van de maatregel.

Slachtoffers en getuigen die hun smartphone of andere apparatuur laten onderzoeken lopen risico om zelf aangeklaagd te worden. In het geval er data wordt aangetroffen die op een ander misdrijf duidt dan wordt onderzoekt, kunnen de relevante gegevens door de politie worden bewaard en onderzocht, aldus een verklaring die bij het toestemmingsformulier wordt geleverd. Daarnaast kan het weken of maanden duren voordat onderzochte telefoons en andere apparatuur worden teruggegeven.

Slachtoffergroepen laten tegenover de BBC en New York Times weten dat de maatregel ervoor kan zorgen dat slachtoffers minder snel melding van een misdrijf zullen maken. Ook kan het de angst van slachtoffers verder vergroten en geeft het hen het gevoel dat zij de dader zijn. Vorige maand waarschuwde Privacy International nog dat de Britse politie op grote schaal en in het geheim data van de telefoons van verdachten, getuigen en slachtoffers downloadt.

Reacties (7)
02-05-2019, 07:41 door Anoniem
Ik had er al van gehoord.
"We willen niet dat slachtoffers denken dat ze een misdrijf niet kunnen melden vanwege de 'inbreuk' op hun persoonlijke data", zegt Ephgrave.
. Volgens de BBC is er dus wel aan de slachtoffers gesuggereerd dat als ze geen toegang tot hun smartphones geven dat de aangifte niet in behandeling kan worden genomen.

In een "niets te verbergen" atmosfeer was dit te verwachten. Immers, de politie hoeft, als die uitspraak waar is, geen rekening te houden met in een dergelijke sfeer niet-bestaande gevoelens van de slachtoffers... Zij zullen immers graag bereid zijn, want ze hebben niets te verbergen... Als die uitspraak waar is..................
02-05-2019, 12:28 door Anoniem
Dan kan men dubbel slachtoffer worden, zowel van de dader{s) als door handhavingsinstantie.
Soms waren daders eerder op de hoogte van de aangifte en later liep het slachtoffer nog extra risico.

Daders van kleinere vergrijpen waren ook vaak eerder thuis,
dan de beambte(n) die ze in de kraag hadden gevat.

Draaideurcriminelen en inerte asocialen, wat moeten we ermee?
Gratis lachgas verstrekken?

Allemaal zeer onbevredigend zulke toestanden voor het vertrouwen in de rechtstaat.

Van een camera en android valt geen empathie te verwachten.
Er zijn in dat geval geen emoticons te verzinnen, die echt helpen dit uit te drukken.
AI zonder inlevingsvermogen is gevaarlijk.

Als het "mensenwerk"naar de achtergrond verschuift,
dan krijg je zoiets dergelijks.

#sockpuppet
02-05-2019, 13:02 door Anoniem
Raar he, dat de politie, indien je aangifte doet van strafbaar feit, bewijsmateriaal wil verzamelen, om te kunnen komen tot een veroordeling, voor dat strafbare feit.

want ze hebben niets te verbergen

Als slachtoffer is het laatste wat ik wil, wanneer ik aangifte doen, het verbergen van bewijsmateriaal omtrent de dader. Wat kan zorgen dat mijn aangifte gaat leiden tot een veroordeling.
02-05-2019, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem: Raar he, dat de politie, indien je aangifte doet van strafbaar feit, bewijsmateriaal wil verzamelen, om te kunnen komen tot een veroordeling, voor dat strafbare feit.

want ze hebben niets te verbergen

Als slachtoffer is het laatste wat ik wil, wanneer ik aangifte doen, het verbergen van bewijsmateriaal omtrent de dader. Wat kan zorgen dat mijn aangifte gaat leiden tot een veroordeling.

"Slachtoffers en getuigen die hun smartphone of andere apparatuur laten onderzoeken lopen risico om zelf aangeklaagd te worden. In het geval er data wordt aangetroffen die op een ander misdrijf duidt dan wordt onderzoekt, kunnen de relevante gegevens door de politie worden bewaard en onderzocht, aldus een verklaring die bij het toestemmingsformulier wordt geleverd.
Daarnaast kan het weken of maanden duren voordat onderzochte telefoons en andere apparatuur worden teruggegeven."

Beide argumenten kunnen een reden zijn voor slachtoffers om terughoudend te worden met hun aangifte.
Maar misschien is dat juist wel de insteek van de politie. Om zo het aantal aangiften per jaar te verkleinen. (Kijk eens hoe goed we het doen)
03-05-2019, 23:07 door Anoniem
Slachtoffergroepen laten tegenover de BBC en New York Times weten dat de maatregel ervoor kan zorgen dat slachtoffers minder snel melding van een misdrijf zullen maken.

Call me paranoid, maar dat lijkt me minimaal één van de doelstellingen. Gaan de misdaadcijfers weer omlaag...

Zeker als je weet dat een 'verkeerde' tweet al tot vervolging kan leiden lijkt het me zeer onverstandig de Popo toegang tot je phone, en daarmee je accounts te geven. Nog los van het feit dat het absurd is dat je je telefoon of computer (langere) tijd kwijt zou zijn.
06-05-2019, 10:35 door Anoniem
Dan kan men dubbel slachtoffer worden, zowel van de dader{s) als door handhavingsinstantie.

Indien jij aangifte wil doen van een strafbaar feit, dan voel je je slachtoffer van de politie, indien ze bewijs willen verzamelen, om een dossier op te bouwen tegen de dader ?

Ben benieuwd hoe jij aangifte doet bij de politie, indien je niet bereid bent om hen te helpen bewijs te vergaren, om degene tegen wie je aangifte doet, te kunnen vervolgen.
06-05-2019, 10:41 door Anoniem
Zeker als je weet dat een 'verkeerde' tweet al tot vervolging kan leiden lijkt het me zeer onverstandig de Popo toegang tot je phone, en daarmee je accounts te geven.

Of je een slecht geweten hebt, en vervolging moet vrezen, dat zal je zelf het beste weten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.