Op veel thuiscomputers staat verouderde onveilige software geïnstalleerd, zo stelt de Consumentenbond aan de hand van een steekproef die onder honderd computers werd uitgevoerd. Het gaat dan om oude versies van Adobe Flash Player, VLC, Java en Adobe Reader die bekende kwetsbaarheden bevatten.
56 procent van de onderzochte pc's bevatte dergelijke kwetsbare software. Gebruikers lopen zo het risico om met malware besmet te raken als ze een besmette website of advertentie te zien krijgen of een kwaadaardig document openen. Op ruim de helft van de onderzochte machines werd potentieel ongewenste software aangetroffen en tien procent bleek daadwerkelijk met malware besmet te zijn.
Voor het onderzoek werd ook naar andere zaken gekeken, zoals wachtwoorden en back-ups. Slechts dertien procent van de deelnemers maakt gebruik van een wachtwoordmanager. Tweefactorauthenticatie wordt door meer mensen toegepast, namelijk 53 procent. Tevens maakt driekwart geregeld back-ups. Een kwart maakt nooit een reservekopie van de bestanden. Tevens blijkt dat bijna de helft een adblocker heeft geïnstalleerd en 95 procent draait een virusscanner.
Uiteindelijk kregen slechts 11 van de onderzochte pc's het predicaat 'veilig'. Bij 53 systemen was er geen acuut gevaar, maar liepen de computers volgens de Consumentenbond wel risico. Bij 36 computers was direct ingrijpen noodzakelijk, zo laat de bond verder weten. "Opvallend is dat de deelnemers aan de proef die zichzelf als bovengemiddeld computervaardig bestempelen, het niet beter doen dan de leken", aldus Gerard Spierenburg, woordvoerder van de Consumentenbond.
In eerste instantie werd vermeld dat 60 procent van de gebruikers tweefactorauthenticatie gebruikmaakte. Het bleek hier te gaan om mensen die geen persoonlijke bestanden in hun e-mail hebben opgeslagen, zoals bsn-nummers of scans van het paspoort.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.