Onderzoekers hebben op internet meer dan 25.000 Linksys Smart Wi-Fi-routers ontdekt die gevoelige informatie lekken. Het gaat onder andere om het mac-adres van alle apparaten die ooit met de router verbinding hebben gemaakt, de naam van deze apparaten en het besturingssysteem dat ze draaien.
Ook gaat het om WAN-instellingen, status van de firewall, update-instellingen en DDNS-instellingen. Dat laat onderzoeker Troy Mursch van Bad Packets Report weten. Mursch merkt op dat het mogelijk is om gebruikers via het mac-adres van hun telefoon of laptop over meerdere netwerken te volgen.
"Als de naam van een apparaat de volledige naam van de eigenaar bevat, kunnen aanvallers via dit lek de identiteit van de eigenaar bepalen en hem via het publieke ip-adres van de router geolokaliseren", zo stelt de onderzoeker. Daarnaast gaat het ook nog eens om alle apparaten die ooit met de router verbinding hebben gemaakt. "Dit is een privacyzorg die niet licht moet worden opgevat", gaat Mursch verder.
Vijf jaar geleden kwam Linksys met een beveiligingsupdate voor het probleem. De update blijkt de kwetsbaarheid echter niet volledig te verhelpen, waardoor routers nog steeds informatie lekken. Mursch heeft een overzicht van kwetsbare Linksys-routers gemaakt, alsmede hun locaties. In totaal werden er 25.617 kwetsbare routers in 146 landen gevonden. Tweehonderd van de routers hebben een Nederlands ip-adres.
Meer dan 14.000 van de routers hebben automatische updates ingeschakeld staan. "Als Linksys uiteindelijk besluit om deze kwetsbaarheid te patchen, zullen deze routers automatisch zijn beschermd", besluit de onderzoeker.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.