Vanaf vandaag zijn vliegmaatschappijen verplicht om passagiersgegevens van alle vluchten die in Nederland aankomen of vertrekken met de overheid te delen. Het wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt is eerder deze maand door de Eerste Kamer aangenomen en komt voort uit Europese afspraken.
Het gaat om reserverings- en check-in-gegevens, zoals naam- en adresgegevens, telefoonnummers, e-mailadressen, geboortedata, reisdata, ID-documentnummers, bestemmingen, medepassagiers en betaalgegevens die maximaal 5 jaar lang worden bewaard in een database van de eenheid Passagiersinformatie Nederland (Pi-NL). Deze eenheid kan zowel de passagiersgegevens als het resultaat van de verwerking met Europol en vergelijkbare eenheden van andere lidstaten delen.
Ook kunnen het Openbaar Ministerie, de politie, de bijzondere opsporingsdiensten, de Koninklijke marechaussee en de Rijksrecherche bij de eenheid Pi-NL informatie opvragen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid moet de maatregel helpen bij het voorkomen, opsporen en vervolgen van ernstige criminaliteit en terrorisme.
"Als we beter weten waar en wanneer criminelen en terroristen reizen, hebben we ze ook sneller te pakken. Voor indiening van dit wetsvoorstel heb ik zorgvuldig de veiligheids-en privacybelangen afgewogen. Mijn conclusie is dat het goed is dat we hiermee ook in Nederland aan de slag gaan", zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
De minister stelt dat er een zorgvuldige afweging is gemaakt tussen het belang van de bestrijding van terrorisme en het privacybelang van de reizigers. Daarnaast is Grapperhaus naar eigen zeggen overtuigd dat er zorgvuldig met de passagiersgegevens wordt omgegaan en dat ze alleen worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.