Sommige echte spionnen en doorgewinterde onderzoeksjournalisten, waaronder ook een handvol Nederlanders, hebben hun slopende ervaringen met de werkwijzen van de uiteenlopende inlichtingendiensten beschreven. Tracht de les uit hun autobiografieën te trekken, alvorens een zinloze strijd tegen de bierkaai aan te gaan. Twee voorbeelden:
Spion van het Koninkrijk
https://nl.wikipedia.org/wiki/Will_GunneweghDe man van acht miljoen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_OltmansOver het algemeen is het zeer onverstandig om gegevens van medewerkers van de politie en/of de veiligheidsdiensten op straat te gooien. Dat vergeven ze je namelijk nooit. De bureaucratie van de macht heeft het geheugen van een olifant, veel middelen en een engelengeduld. Weet dus heel goed waar je aan begint, laat het anders uit je hoofd.
Voor het aangaan van een jaren, en tot misschien wel een decennia durende, ongelijke juridische strijd, is het erg verstandig eerst heel goede informatie in te winnen over je wettelijke mogelijkheden en beperkingen. Elke actie die je onderneemt en die buiten de wettelijke kaders valt, brengt je namelijk vroeg of laat alleen maar meer in de moeilijkheden.
Als het je eerder om een goed leven gaat, dan om het vinden van 'gerechtigheid', dan is het zaak eerst goed na te denken wat een goed leven voor jou en je familie betekent. Rust in je hoofd? Een mooi bloeiende moestuin met een huisje onderaan een spoordijk, en niemand die je verder lastig valt? Ga daarom bij Jansen & Janssen ten rade:
Buro Jansen & Janssen
https://www.burojansen.nlDenk goed na over wat je eigenlijk wilt. Leer van andermans fouten. Een goede bibliothecaresse, die haar klassiekers van het spionage genre kent, kan je vast nog meer bekende voorbeelden van autobiografische
non-fictie voorschotelen. De werkelijkheid is namelijk vaak nog gekker dan wat in de meer populaire fictie literatuur wordt beschreven.